Η τεράστια φωτιά που καίει εδώ και μια εβδομάδα τα δάση της Ρόδου, έχει φέρει αναταραχή στο νησί, το οποίο αυτές τις μέρες βούλιαζε από τουρίστες. Ντόπιοι και ξένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα ξενοδοχεία, στα οποία διέμεναν, ενώ η φωτιά δείχνει να συνεχίζει ακάθεκτη.

Τα πλάνα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Σάββατο, με τους τουρίστες να φεύγουν από τα ξενοδοχεία με τα παιδιά τους και τις βαλίτσες τους, προβλημάτισαν τους πάντες. Από πλευράς τους, οι τουρίστες, κυρίως από τη Βρετανία αλλά και από άλλες χώρες, μίλησαν για την εμπειρία αυτή που έζησαν στις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τόσο σε ειδησεογραφικά σάιτ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τουρίστες δεν έκρυψαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον ελληνικό λαό, για τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκε σε αυτούς και το πόσο καλά τους κατατόπισαν, ώστε να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Ανάμεσα στους ανθρώπους που μίλησαν για το τι βίωσαν στη Ρόδο, ήταν και ένα ζευγάρι από τη Βρετανία, η Bridget Davidson από το Bangor και ο σύζυγός της Robert. Οι δυο τους εκκενώθηκαν το Σάββατο από το Κιοτάρι, οι οποίοι είχαν πάει στο ξενοδοχείο τους για να παραλάβουν τα υπάρχοντά τους.

Ωστόσο, έχουν μείνει σε αδιέξοδο αφού τους είπαν ότι δεν μπορούν να μείνουν εκεί. Παρά τη φρικτή εμπειρία στις διακοπές τους, η κ. Davidson μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους ντόπιους και τη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εκκένωσης του Σαββατοκύριακου. «Οι οδηγοί ταξί, οι οδηγοί λεωφορείων – όλοι ήρθαν να βοηθήσουν τους παραθεριστές. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν απίστευτοι», δήλωσε, σύμφωνα με το bbc.com. «Απλά οι ντόπιοι ήταν απίστευτοι. Το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι ήταν να μας βοηθήσουν».

Ένα άλλο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φαίνεται μια Βρετανίδα τουρίστρια η οποία αναφέρει τη δική της οπτική στο Twitter. Η ίδια μίλησε για τους ντόπιους της Ρόδου, τους οποίους εκθείασε για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στους τουρίστες.

Όπως είπε η ίδια: «Είμαστε στο ξενοδοχείο και οι ντόπιοι πήραν τους ανθρώπους σε μικρά καΐκια στην παραλία Λάρδος. Πρώτα πήραν τα γυναικόπαιδα και στη συνέχεια επέστρεψαν για τους άντρες», ενώ μια άλλη ανέφερε: «Τα μαγαζιά μας έδιναν νερό και δωρεάν φαγητό».

Στη συνέχεια, εκείνη συνέχισε λέγοντας πως «όλα τα μαγαζιά, τα σούπερ μάρκετ δεν έπαιρναν λεφτά, τα εστιατόρια έδιναν φαγητό στα παιδιά μας και μπανάνες, γιατί είχαμε και έναν διαβητικό ανάμεσά μας. Οι Έλληνες μας πρόσεξαν πάρα πολύ και δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά». «Έχω εντυπωσιαστεί με το πόσο ομαλά έχουν κυλήσει όλα» είπε μια άλλη κυρία. Στο τέλος, η πρώτη πρόσθεσε πως ανησυχούν για τους ανθρώπους που μένουν στη Ρόδο και το τι θα γίνει σε εκείνους.

Ένας άλλος Βρετανός τουρίστας, ο συγγραφές Paul Kalburgi ήταν στη Ρόδο αυτές τις δύσκολες ώρες. Ο ίδιος, μετά τον απεγκλωβισμό του, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Μετά από μια πολύ δύσκολη 30ωρη διαδρομή βρισκόμαστε πλέον ασφαλείς στο αεροδρόμιο. Η οδήγηση στους καμένους δρόμους ήταν πολύ ενοχλητική. Οι ντόπιοι έχουν χάσει τόσα πολλά και έχουν δείξει τόση καλοσύνη σε χιλιάδες τουρίστες σε όλη τη διάρκεια» της επιχείρησης.