Ο άτυχος εγγυητής στο δάνειο του γιου του έμενε επί 56 μέρες στο… μπαλκόνι όπως καταγγέλλουν στο Newsbeast η κόρη του και ο δικηγόρος του του 81 ετών ανάπηρου συνταξιούχου. «Επί 56 ημέρες έμενα στο μπαλκόνι!
Είμαι 81 ετών, έχω ακρωτηριασμένο το δεξί πόδι και έφθασαν στο σημείο να μου σπάσουν το αναπηρικό αμαξίδιο στην προσπάθειά τους να με βγάλουν και πάλι έξω από το σπίτι». Το δράμα του ανάπηρου συνταξιούχου Θεόφιλου Τζοχουνίδη από τα Φλογητά Χαλκιδικής δεν έχει τέλος. Αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς άδεια εισαγγελέα, όπως υποστηρίζει, μπήκαν για μια ακόμη φορά στην οικία του και τον έβγαλαν έξω προκειμένου να ολοκληρωθεί η έξωση που επήλθε εις βάρος του, μετά από πλειστηριασμό στον οποίο προχώρησε fund.
Ο κ. Τζοχουνίδης χάνει το σπίτι του επειδή ήταν εγγυητής σε δάνειο του γιου του που είχε εκδοθεί από την Εθνική Τράπεζα. Όταν το παιδί του έμεινε άνεργο όμως, αδυνατούσε πλέον να καταβάλλει τις δόσεις στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ως δανειολήπτης, είχε ήδη καταβάλλει 90.000 ευρώ, για δάνειο των 70.000 ευρώ, αλλά δεν είχε άλλα χρήματα για να πληρώσει τους τόκους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το «κόκκινο» δάνειο να περάσει στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων Cepal και ακολούθως να εκπλειστηριαστεί η ακίνητη περιουσία του εγγυητή, δηλαδή του πατέρα του.
«Επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να τον πετάξουν στον δρόμο με τη βία»»
«Έχει υποστεί τρομερή ψυχική οδύνη. Επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να τον πετάξουν στον δρόμο με τη βία» δηλώνει στο Newsbeast η κόρη του 81χρονου, Αναστασία Τζοχουνίδου.
Το σπίτι βγήκε στο «σφυρί» τον περασμένο Δεκέμβριο για 150.001 ευρώ, ενώ η πραγματική του αξία είναι πολύ μεγαλύτερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των Φλογητών Χαλκιδικής συμπαραστέκονται με όλους τους τρόπους στον ηλικιωμένο άνδρα και είχαν καταφέρει δύο φορές να αποτρέψουν την έξωση. Στις 4 Μαΐου όμως, δικαστικός επιμελητής με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, τον πέταξε έξω τόσο τον ίδιο, όσο και την 80χρονη γυναίκα του μαζί με την άνεργη κόρη τους που συντηρούνται με μοναδικό εισόδημα την αναπηρική σύνταξη. Όπως καταγγέλλουν οι παθόντες, ο δικαστικός επιμελητής με τη συνδρομή κλειδαρά άλλαξε τις κλειδαριές και δεν τους επέτρεψε να πάρουν ούτε καν κάποια πράγματα από το σπίτι.
Ο 81χρονος έμενε στο… μπαλκόνι, αρνούμενος να παραδώσει την περιουσία του
Τα σωματεία και οι τοπικοί φορείς, όσο ο 81χρονος έμενε στο… μπαλκόνι, αρνούμενος να παραδώσει την περιουσία που απέκτησε με ιδρώτα και κόπους μιας ζωής, πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις εναντίον των εταιρειών που σαν «κοράκια» αρπάζουν τα σπίτια που εκπλειστηριάζονται εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» όπως φώναζαν και στα συνθήματά τους. Μάλιστα εδώ έχουμε να κάνουμε κιόλας με μια περίπτωση που ο δανειολήπτης είχε αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό του δανείου και του απέμενε μέρος των προσαυξήσεων που δεν μπόρεσε να πληρώσει επειδή έμεινε χωρίς δουλειά.
Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκαν και οι νέοι ιδιοκτήτες που απαίτησαν την απομάκρυνση του 81χρονου, ο οποίος στο μεσοδιάστημα είχε επιστρέψει μέσα στο οίκημα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Όπως μας λέει ο δικηγόρος του κ. Φώτης Μπαμπάνης, «ο υπερθεματιστής είναι ένας υπήκοος Σκοπίων, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου (σ.σ. τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της ιστοσελίδας) που μένει στην περιοχή Μπίτολα (γνωστή παλαιότερα και ως Μοναστήρι)» της γειτονικής χώρας. Αυτός είναι που «χτύπησε» και το ακίνητο στον πλειστηριασμό ζητώντας τώρα να μπει μέσα».
Την Δευτέρα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το δικαστήριο στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου για την υπόθεση του κ. Τζοχουνίδη, όπου ζητήθηκε η αναβολή της εκδίκασης λόγω αδυναμίας του δικηγόρου να παραστεί, «ενημερωθήκαμε πως είχε πάει στο σπίτι δικαστική κλητήρας, δύο δικηγόροι, τέσσερα άτομα που προστάτευαν τους δικηγόρους και αστυνομικοί και άλλαξαν για μια ακόμη φορά τις κλειδαριές. Παράλληλα ξανάβγαλαν έξω με τη βία τον πατέρα μου» προσθέτει η κ. Αναστασία Τζοχουνίδου.
Στο σημείο συγκεντρώθηκαν επί τόπου οι κάτοικοι της περιοχής των Φλογητών προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένειά του, ενώ το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης νέα κινητοποίηση, απαιτώντας να μην πεταχτεί στον δρόμο ο ηλικιωμένος.
Η υπόθεση αναμένεται τώρα να εκδικαστεί και πάλι στις 20 Νοεμβρίου. Στην ερώτηση που θέσαμε στον δικηγόρο κ. Μπαμπάνη για ποιο λόγο δεν κατατέθηκε αίτηση ευαλωτότητας από τη στιγμή που αφορά ένα άτομο προχωρημένης ηλικίας με σοβαρό πρόβλημα υγείας και εμφανή αναπηρία, μας απάντησε πως «τώρα πια δυστυχώς, είναι εκπρόθεσμο για να συμβεί κάτι τέτοιο, εγώ ανέλαβα την υπόθεση όταν φτάσαμε στο στάδιο της βίαιης αποβολής. Έπρεπε να έχει γίνει πιο πριν, όταν κοινοποιήθηκε η αίτηση αναγκαστικής κατασχέσεως».
Ο ίδιος κάνει λόγο για «κατάλυση κάθε έννοιας Δικαίου. Κατάλυση της εννόμου τάξεως, του Συντάγματος και του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Οι εισβολές στο σπίτι του κ. Τζοχουνίδη «δεν έγιναν με χαρτί εισαγγελέα. Ούτε ο εισαγγελέας ήταν παρών. Παρανόμως μπήκανε και τον πέταξαν έξω».
Ποιος εποπτεύει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχή που εποπτεύει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων στη χώρα μας, των επονομαζόμενων funds, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού αυτής της εποπτείας με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται επαρκώς ο δανειολήπτης που αδυνατεί να αποπληρώσει τις δόσεις. Μάλιστα ορισμένα funds χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα εκβιαστικές πρακτικές αφού αποκλειστικός γνώμονάς τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και μόνο, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε μέριμνα για τον πολίτη που μένει απροστάτευτος.
Μάλιστα η χώρα μας οφείλει να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα NPL (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια) ως το τέλος του έτους. Παρ’ όλα, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα ώστε να ολοκληρώσει την προεργασία για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της Οδηγίας 2021/2167 που έχει εγκριθεί από τον Νοέμβριο του 2021 και ήδη έχει ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο πολλών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.