Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακήρυξε τους νικητές «των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης» έτους 2023 και απένειμε το δεύτερο βραβείο καλύτερης εφαρμοσμένης ιδέας (υγεία και κοινωνικές υποθέσεις) στην πρόταση με τίτλο: «CAN-MDS: Σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης περιστατικών κακοποίησης – παραμέλησης παιδιών».

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, για την ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, δύναται –μεταξύ άλλων- να αξιοποιηθεί το πρότυπο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και παρακολούθησης κρουσμάτων κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών CAN-MDS που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού για το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ με χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ολοκληρώθηκε το 2021. 

Στόχος του η παροχή έγκυρων, συνολικά δεδομένων για την παρακολούθηση του φαινομένου σε βάθος χρόνου αλλά και την τεκμηριωμένη αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων μέτρων και πολιτικών. 

Η Έλενα Ράπτη,  Υπ. Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, συνεχάρη το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και προσωπικά τον Γιώργο Νικολαΐδη, Διευθυντή του Ι.Υ.Π., για την σπουδαία δουλειά του αλλά και για τη σημαντική συμβολή του στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.