Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έφτασε υλικό από ιπποδρομίες που στήθηκαν στο πλαίσιο τοπικού πανηγυριού της Λέσβου στις 5 Ιουνίου, με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου να ζητά την ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων.
Σημειώνεται πως στην περιοχή του Κόλπου της Καλλονής Λέσβου, πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια ιπποδρομίες παρά τον νόμο, με συχνό φαινόμενο τον τραυματισμό αλόγων. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2022, σε συνέχεια σχετικών βίντεο που έφτασαν στα χέρια τοπικών ΜΜΕ και του φιλοζωικού συλλόγου «Κιβωτός Μυτιλήνης», έγινε καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Επιπροσθέτως, το άτυπο αυτό ιπποδρόμιο βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura.
Σύμφωνα με την Καθημενινή, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε πολίτης τον Φεβρουάριο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Την περίοδο εκείνη, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν παράνομα εργασίες διάνοιξης δρόμου στην περιοχή νότια των Αλυκών Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Ενα μήνα αργότερα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διαπίστωσε «παράνομες ενέργειες επέκτασης μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου», επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις είχαν ως στόχο ο «αγωνιστικός χώρος» να είναι σε ευθεία και όχι κυκλική διαδρομή. Η ίδια υπηρεσία επανήλθε στις 30 Μαΐου, όπου με έγγραφό της προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα ειδοποιεί ότι μεταφέρονται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή μεταλλικές θέσεις εκκίνησης ιπποδρομιών, «προκειμένου το προσεχές τριήμερο να διεξαχθούν ιππικές δεξιοτεχνίες και παρέλαση αλόγων, όπως διαφημίζει σχετική αφίσα». Η υπηρεσία ζητά να διασφαλιστεί ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν εκτός της προστατευόμενης περιοχής.
Στις 2 Ιουνίου στην υπόθεση παρεμβαίνει και ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρει, μέσα στον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε η διάνοιξη δρόμου 900 μέτρων με γκρέιντερ μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Επίσης, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από πέτρες δίπλα στο κανάλι των Αλυκών, «ευρήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δρομολογείται η δημιουργία κάποιου τύπου γέφυρας στο κανάλι που θα ενώνει τον υπάρχοντα άτυπο ιππόδρομο με τη διάνοιξη στη νέα περιοχή, με σκοπό τη διεξαγωγή ιπποδρομιών». Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ζητά «άμεση αποτροπή νέων επεμβάσεων στην περιοχή και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως η πληγείσα έκταση θα επανέλθει με φυσικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό θεωρείται άκρως απαραίτητη η πλήρης απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στην έκταση της διάνοιξης, όπως η κίνηση οχημάτων, η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση αλόγων κ.λπ. Για τον σκοπό αυτό θα ήταν χρήσιμη η περίφραξη από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στον οποίο ανήκει η έκταση, επαρκών σημείων αυτής ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση από οχήματα ή εξασκούμενα άλογα (όπως διαπιστώθηκε να επιχειρείται από τη διάνοιξη και μετά)».
Παρ’ όλα αυτά οι αγώνες διεξήχθησαν κανονικά τη Δευτέρα 5 Ιουνίου από το Σωματείο Αγίας Τριάδος Καλλονής, και παρά το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, παρευρέθη και ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έδωσε και βραβείο σε νικητή της επίδειξης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.
Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Δεν δώσαμε άδεια για ιπποδρομίες, αλλά για καλλιστεία αλόγων
Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δόθηκε άδεια χωρίς να ζητηθεί γνωμοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ), όπως ορίζει η νομοθεσία, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, απαντά ότι δεν δόθηκε άδεια. «Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο δεν δώσαμε άδεια, ρωτηθήκαμε αν έχουμε αντίρρηση και απαντήσαμε αρνητικά», λέει ο ίδιος. «Μάλιστα, εμείς δεν συναινέσαμε για ιπποδρομίες, αλλά για καλλιστεία αλόγων. Ο δήμος δεν είχε άλλη ανάμειξη», αναφέρει. Οπως επισημαίνει, στην περιοχή πραγματοποιούνταν ιπποδρομίες τα παλαιότερα χρόνια, πριν η περιοχή ανακηρυχθεί προστατευόμενη. Επιβεβαιώνει τέλος ότι η έκταση που χρησιμοποιήθηκε είναι δημοτική, την οποία διαχειρίζεται (μισθώνει) ως βοσκότοπο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Κιβωτός Μυτιλήνης», Ιωσήφ Μποτετζάγιας, ανέφερε: «Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης ήρθε στη Λέσβο και συγκεκριμένα στον Κόλπο της Καλλονής για να μελετήσει το μοναδικό της οικοσύστημα. Τις παρατηρήσεις του τις κατέγραψε στα βιβλία του τα οποία αποτελούν τις απαρχές της σύγχρονης ζωολογίας και βιολογίας. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τον Αριστοτέλη, αυτός ο μοναδικός υδροβιότοπος, ο οποίος είναι ενταγμένος στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, κινδυνεύει από τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων οι οποίοι – με το πατρονάρισμα των τοπικών “Μαυρογιαλούρων” και εξαιτίας της ολιγωρίας των αστυνομικών και δικαστικών αρχών – απειλούν τη σημαντικότερή μας κληρονομιά, αυτή του φυσικού μας περιβάλλοντος».