Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είχε γεννηθεί το 1931 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Την αγάπη για την τέχνη του μετέδωσε και στο γιο του Κώστα ενώ μαζί λειτουργούσαν το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη – Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.
Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του τον έκαναν να πάρει τον τίτλο του «Εθνικού Καραγκιοζοπαίκτη». Ο Θανάσης Σπυρόπουλος πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του.
«Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός» ήταν τα ερεθίσματα που τον έκαναν στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων βοηθό-μαθητή στον τοπικό καραγκιοζοπαίκτη Βασίλη Φιλντισάκο.
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ήτα επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος κυκλοφόρησε έξι βιβλία για το θέατρο σκιών:
- Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
- Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
- 12+1:Τα παραμύθια της Θεσσαλίας (εικονογράφηση) (Εκδόσεις Καστανιώτη)
- Ρεμπέτικες ιστορίες (Εκδόσεις Συλλέκτης)
- Ο Καραγκιόζης Προξενητής συλλεκτικό βιβλίο (Εκδόσεις Αντήνωρ)
- Ιστορίες με τον Καραγκιόζη – Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Τοπάλη)
«Όσο γεννιούνται παιδιά, ο Καραγκιόζης θα επιβιώνει»
Σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει πατέρας και γιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το 2014 έλεγαν: «Έμαθα να παίζω δίπλα σ΄ έναν μάστορα, που εκτός από πατέρας μου είναι δάσκαλος και φίλος μου. Το χάσμα όμως μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλο. Όταν παίζουμε μαζί στη σκηνή φερόμαστε σαν επαγγελματίες κι ας έχουμε συνεχόμενες συγκρούσεις στο σπίτι» δήλωνε ο Κώστας Σπυρόπουλος και πρόσθετε: «Διαφωνούμε σε πολλά θέματα. Μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι ξέρουμε πολλά ο ένας για τον άλλον. Για μένα ο Θανάσης, όπως τον φωνάζω, είναι η σχολή μου. Θέλει να γίνω τέλειος και προσπαθεί να διορθώνει τα λάθη μου. Έμαθα δίπλα του 28 ολόκληρα χρόνια και τον θαυμάζω γι αυτό που είναι. Μπορεί να τσακωνόμαστε συνέχεια και να μη καταλαβαίνω στην ώρα τσακωμού τι μου λέει, αλλά τα αντιλαμβάνομαι μετά, στην πορεία».
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος έλεγε τότε: «Φοβήθηκα για λόγους υγείας. Η φωνή σε τέτοια ηλικία δεν έχει πάρει την τελική της μορφή και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Άλλος ένα λόγος βέβαια που δεν ήθελα να ασχοληθεί από τόσο νωρίς επαγγελματικά ήταν λόγω ονόματος. Ο κόσμος δυστυχώς είναι κακός και πολλοί θα τον κρίνανε επειδή έχει αυτό το όνομα. Δε φταίει εκείνος που φέρει το όνομα μου. Όταν ο ίδιος ωρίμασε τον κυνηγούσα για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Στα 28 του χρόνια, ο γιος μου παίζει πολύ καλά. Αυτό που τον συμβουλεύω συνέχεια είναι ότι για να ξεχωρίσει στο μέλλον πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό στη σκηνή, είτε αυτό έχει σχέση με τις φιγούρες, είτε με τα μεγάφωνα και τη μουσική».
«Εγώ αγάπησα αυτό το επάγγελμα από νωρίς. Στα 13 μου έδωσα την πρώτη μου οργανωμένη παράσταση. Ήταν ένα μικρόβιο που κόλλησα από τότε που ο πατέρας μου έπαιζε στην ΕΡΤ2. Τέσσερα χρόνια μόνο απείχα από τη δουλειά κι αυτό γιατί με επηρέασαν οι φίλοι μου. Πολλές φορές με φώναζαν “καραγκιόζη” και ένιωθα άσχημα» είχε πει ο Κώστας και πρόσθεσε: «Μετά από κάποια χρόνια κατάλαβα όμως την αξία που έχει για μένα. Σήμερα, νιώθω μεγάλο βάρος και άγχος γιατί κανείς από τους μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες δεν άφησε μαθητές».
Πατέρας και γιος τότε συμφωνούσαν ότι παρότι σήμερα δεν υπάρχει ποιότητα από πλευράς καραγκιοζοπαικτών, ο Καραγκιόζης δε θα χαθεί. Αποτελεί ιστορία. «Όσο γεννιούνται παιδιά, ο Καραγκιόζης θα επιβιώνει» είχαν πει τότε.