Στη Σάμο έκανε το πρώτο του βήμα το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball όπου οι παρέες έγιναν ομάδες, διασκέδασαν παίζοντας μπάσκετ και γνωρίστηκαν με το 3×3, στο τουρνουά που διοργάνωσαν η ΔΕΗ και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) μεταξύ 12 και 14 Μαΐου στην πλατεία Δημαρχείου στο Βαθύ της Σάμου.
Στο πλαίσιο του 3×3 ΔΕΗ Street Basketball στήθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου 2 γήπεδα μπάσκετ όπου φίλοι του μπάσκετ έπαιξαν 3×3. H συμμετοχή ήταν ανοικτή για όλους τους ενδιαφερόμενους, όλων των ηλικιών. Με κάποιους από τους αγώνες να κρίνονται στον πόντο, οι 48 ομάδες που συμμετείχαν ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους στο τουρνουά αλλά πάνω από όλα πέρασαν όμορφα. Νικητές των τελικών αναδείχτηκαν οι «Hellas White» στις γυναίκες (+18), η «Τραγωδία» στους άνδρες (+18), οι «Syntrim team» στις οικογένειες και οι «Δρουτσάδες στους νέους κάτω των 18.
Η Σάμος αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό μιας σειράς πέντε μεγάλων τουρνουά 3×3 ΔΕΗ Street Basketball που θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η ομάδα με την μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων από τα πέντε τουρνουά θα προκριθεί απευθείας στο Belgrade FIBA 3×3 Challenger που θα διεξαχθεί 11-12 Αυγούστου στο Βελιγράδι. Επόμενος σταθμός του 3×3 ΔΕΗ Street Basketball είναι η Μεγαλόπολη στις 16-18 Ιουνίου και ακολουθούν οι Πτολεμαΐδα, η Ρόδος και η Άρτα.
Η ΔΕΗ στηρίζει την ανάπτυξη του μπάσκετ 3×3 στην Ελλάδα συμπράττοντας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) και θέτοντας από κοινού νέους στόχους που αποβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος και τη διάδοσή του, ειδικά στη νέα γενιά, σε όλη την Ελλάδα.
Μπάσκετ 3×3: από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το 3×3 που βρέθηκε «από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες», καθώς, από το «μονό» στο γηπεδάκι της γειτονιάς, το 2020 προστέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με πλούσια μπασκετική παράδοση και επιτυχίες.
Το 3×3 αποτελεί το πιο διαδεδομένο ομαδικό «άθλημα του δρόμου» στον κόσμο και παίζεται με δύο αντίπαλες ομάδες των τριών παικτών, σε μία μπασκέτα, στο μισό γήπεδο. Νικήτρια είναι η ομάδα που προηγείται όταν συμπληρωθεί ένα δεκάλεπτο παιχνιδιού ή όποια ομάδα φτάσει πρώτη στους 21 πόντους.
Παγκοσμίως, το 3×3 παιζόταν σε γήπεδα και γυμναστήρια όλου του κόσμου. Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ξεκινήσει, κυρίως από τις ΗΠΑ, τουρνουά μπάσκετ 3×3 και η τυποποίηση των κανόνων του. Tο 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη. Σήμερα η FIBA διοργανώνει ένα ετήσιο 3×3 World Tour, Παγκόσμια και Ηπειρωτικά Κύπελλα. Ολυμπιακό άθλημα έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκυο 2020 όπου το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες κατέκτησε η Λετονία ενώ στις γυναίκες οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έχει εθνικές ομάδες 3×3 ανδρών, γυναικών, U23 και U17. To 3×3 ανεβαίνει συνεχώς όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αθλητών, των σωματείων, του ευρύτερου αθλητικού κοινού, όσο και από την άνοδο της χώρας και των εθνικών μας ομάδων στην κατάταξη της FIBΑ. Αυτό πιστοποιείται και από την πρόσφατη πρόκριση της Εθνική Ομάδας Γυναικών U23 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 3×3.