Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι αρκετά ζεστό, με πολλούς καύσωνες, όπως έχουν αρχίσει να προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Μετά τις δηλώσεις του κ. Ευθύμη Λέκκα πως είναι πιθανόν φέτος να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι, ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε πως είναι ανάγκη να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Λαγουβάρδος, στη σημερινή συνέντευξή του στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ, συνέκρινε τις θερμοκρασίες αυτών των ημερών της Ισπανίας, όπου επικρατούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αυτές που πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα. Ο ίδιος ανέφερε πως «στη χώρα μας είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Ακόμα και το καλοκαίρι του 2022, που ήταν το θερμότερο όλων των εποχών στην Ευρώπη, ευτυχώς στη χώρα μας τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ήταν η μοναδική γωνιά της Ευρώπης που είχε πιο ήπιες θερμοκρασίες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τη χώρα μας τη «σώζει» το μελτέμι και οι κακοκαιρίες που είχαμε τον Αύγουστο, με χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές. «Το 2021 θυμόμαστε όλοι ότι είχαμε ζήσει εμείς αυτόν τον εφιάλτη με τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις τεράστιες δασικές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι θα έχουμε ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στη χώρα μας».
Για το εάν θα δούμε στην Ελλάδα θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου, ο κ. Λαγουβάρδος απάντησε πως «το 2021 είδαμε θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς, στις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί αυτή η πορεία. Πιθανόν να το δούμε. Δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάτι τέτοιο άμεσα και ούτε μπορούμε να το επαναλαμβάνουμε για να δημιουργηθεί πανικός. Το φετινό καλοκαίρι ελπίζουμε να είναι σχετικά ήπιο, να μην είναι σαν το 2021 τουλάχιστον, αλλά η εικόνα του καλοκαιριού του 2021 είναι η εικόνα του μέλλοντος».
«Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη των επιστημόνων – και την ενστερνίζομαι και εγώ προσωπικά – είναι οι καύσωνες. Οι καύσωνες είναι ένας ύπουλος κίνδυνος, που σκοτώνει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν έχει την ένταση και την φασαρία που κάνει μια καταιγίδα ή μια θύελλα. Όμως, είναι ένα έντονο καιρικό γεγονός, ένα ακραίο καιρικό γεγονός το οποίο μπορεί να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και να φέρει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή και τα οικοσυστήματα» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, έχουμε δει μια αύξηση θερμοκρασίας, πάνω από έναν βαθμό, όσον αφορά τις μέγιστες, και ενάμιση σε ορισμένες περιοχές, από το 1991 – 2020. Αυτό που αλλάζει είναι ότι λιγοστεύουν οι μέρες με βροχή, άρα μεγαλώνουν οι διάρκειες, ενδιάμεσα, που έχουμε ξηρασία και όταν βρέχει, βρέχει πιο ισχυρά. Αυτό είναι προβληματικό και για τους ανθρώπους και την πολιτική προστασία προφανώς, αλλά και για την ίδια τη γη» κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.