Το Πάσχα πλησιάζει και ως νονός μια από τις κύριες αρμοδιότητές σου είναι να προσφέρεις στο βαφτιστήρι σου την πασχαλινή του λαμπάδα. Μια διαφορετική κίνηση από το να αγοράσεις μια έτοιμη λαμπάδα ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών που θα βρεις στην αγορά είναι να επιχειρήσεις να φτιάξετε μαζί με το βαφτιστήρι σου μια DIY λαμπάδα.

Αν και μπορεί να σου ακούγεται ως μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη (εάν μάλιστα δεν πιάνουν και πολύ τα χέρια σου), η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εάν ακολουθήσεις τα βήματα που ετοιμάσαμε για εσένα τότε όχι μόνο θα περάσετε υπέροχα και θα δεθείτε περισσότερο ως νονός με βαφτιστήρι αλλά θα φτιάξετε στο τέλος και μια πανέμορφη λαμπάδα.

Πριν περάσουμε αναλυτικά στα βήματα, καλό θα ήταν να έχεις προμηθευτεί τα παρακάτω:

  • ένα κερί
  • μαρκαδόρους
  • glitter
  • κορδέλα
  • ψαλίδι
  • πιστόλι θερμοκόλλησης
  • πασχαλινά αυτοκόλλητα
  • σπάγκο
  • φιγούρα (ξύλινη ή ό,τι άλλο διαλέξει το βαφτιστήρι)

Βήμα πρώτο – Επιλέγοντας το κερί & το θέμα

Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, θα πρέπει να διαλέξεις προσεκτικά το κερί που θα αποτελέσει τη λαμπάδα. Άλλωστε, πρόκειται για τη βάση της όλης κατασκευής που θα κάνετε μαζί με το βαφτιστήρι σου. Θα σε συμβουλεύσουμε να προτιμήσεις ένα κερί με λεία επιφάνεια, καθώς θα είναι αρκετά πιο εύκολο για να το διακοσμήσετε. Τι χρώμα όμως να επιλέξεις; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Η πιο σίγουρη επιλογή είναι ένα μονόχρωμο λευκό ή κόκκινο κερί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε μια πανέμορφη λαμπάδα με κάποιο πολύχρωμο κερί ή ένα κερί με έντονο χρώμα.

Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις γιατί φοβάσαι ότι δεν θα αρέσουν όλα όσα διαλέξεις στο βαφτιστήρι σου τότε σου προτείνουμε την τέλεια λύση! Από την επιλογή των υλικών έως και την κατασκευή της DIY λαμπάδας κάνε όλα τα βήματα μαζί με το βαφτιστήρι σου. Έτσι όχι μόνο θα είσαι σίγουρος ότι θα λατρέψει τη λαμπάδα, εφόσον το ίδιο θα διαλέξει όλα τα στοιχεία της, αλλά θα περάσετε ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί.

Τέλος, επειδή θα βρείτε εκατοντάδες επιλογές στην αγορά, καλό θα ήταν να διαλέξετε παρέα το πασχαλινό θέμα της λαμπάδας. Εστιάστε σ’ ένα συγκεκριμένο concept και προσπαθήστε να το υλοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Άφησε τη φαντασία του παιδιού τελείως ελεύθερη και γίνε ο καλύτερος βοηθός του.

Βήμα δεύτερο – DIY υλικά

Πριν καταπιαστείτε με τη δημιουργία της λαμπάδας, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα DIY υλικά. Μιλάμε από τα πιο απλά όπως ψαλίδια και μαρκαδόρους μέχρι τα πιο εξειδικευμένα εργαλεία όπως π.χ ένα πιστόλι θερμοκόλλησης. Στο στάδιο αυτό, θα ήταν καλό να έχετε διαλέξει και τη φιγούρα που θα στολίσει τη λαμπάδα. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια όμορφη και λιτή ξύλινη φιγούρα ή ένα ολόκληρο παιχνίδι. Άφησε την επιλογή ελεύθερη στο βαφτιστήρι σου. Άλλωστε Πάσχα σημαίνει και… παιχνίδι!

Βήμα τρίτο – Σχέδια

Τώρα ήρθε η ώρα να καθίσετε παρέα στο δωμάτιο και να ξεκινήσετε να δίνετε πνοή στο έργο σας. Ξεκινήστε με τους μαρκαδόρους. Ζωγραφίστε όποια σχεδιάκια θέλετε και όπου θέλετε στο κερί. Μπορεί να είναι από απλά γεωμετρικά σχήματα έως και συγκεκριμένα σκίτσα, όπως π.χ μια γατούλα ή ορισμένα κουνελάκια. Αν πάει κάτι στραβά με το σκίτσο, μην αγχωθείτε. Απλώς σκουπίστε το μ΄ ένα πανάκι και ξεκινήστε πάλι.

Βήμα τέταρτο – Πασχαλινά αυτοκόλλητα & κορδέλα

Συνεχίζοντας, εδώ θα πρέπει να δείτε αν σας ταιριάζουν κάποια πασχαλινά αυτοκόλλητα. Διαλέξτε τα σημεία και τοποθετήστε ό,τι σας αρέσει. Εφόσον έχετε επιλέξει και μια κορδέλα, ήρθε η ώρα να τη δέσετε μ’ έναν όμορφο κόμπο ώστε να δώσει ακόμα περισσότερο χαρακτήρα στην DIY λαμπάδα σας.

Βήμα πέμπτο – Φιγούρες

Και περνάμε στην προσθήκη της φιγούρας. Εδώ χρειάζεται αρκετή προσοχή από εσάς ώστε να κολλήσει η φιγούρα που διαλέξατε πολύ καλά πάνω στο κερί. Προσέξτε το πιστόλι που θα έχετε να είναι χαμηλής θερμοκρασίας, διότι αλλιώς κινδυνεύετε με το λιώσιμο του κεριού. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε θερμοκόλληση ή απλώς δεν έχετε το εργαλείο, τότε σιγουρευτείτε ότι η φιγούρα θα δεθεί σφιχτά πάνω στο κερί. Μεγάλη προσοχή και στο ύψος που θα την τοποθετήσετε. Δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στο φιτίλι αλλά ούτε και αρκετά χαμηλά στο κερί καθώς αυτή η περιοχή θα χρησιμοποιηθεί ως λαβή για να κρατήσει το βαφτιστήρι τη λαμπάδα.

Βήμα έκτο – Κόψτε το φυτίλι

Συγχαρητήρια! Τα καταφέρατε. Φτιάξατε νονός και βαφτιστήρι μαζί την DIY λαμπάδα σας! Το τελευταίο βήμα είναι να κόψετε το φυτίλι που περισσεύει. Είναι σημαντικό να το κάνετε διότι έτσι το κερί θα καεί ομοιόμορφα ενώ θα αποφύγετε τη μεγάλη φλόγα όταν το ανάψετε.