Ποινή φυλάκισης πέντε ετών έκαστος, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, στο ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου ελευθέρων σπουδών και αγγλικών στη Μυτιλήνη, στην υπόθεση πλαστογραφίας αγγλικών πιστοποιητικών που ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stonisi.gr οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για πλαστογραφία με ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 360 ημερησίων μονάδων προς 30 ευρώ ημερησίως, χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού για κανέναν από τους δύο. Την ίδια πρόταση με μεγαλύτερη χρηματική ποινή είχε προτείνει λίγο πριν η εισαγγελέας.

Για «στρατοδικείο» έκανε λόγο ο κ. Πανταζής, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης μόλις άκουσε την απόφαση και τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ χειροκρότημα ξέσπασε στο ακροατήριο με την ανακοίνωση της απόφασης από παθόντες των πλαστών πτυχίων αγγλικών, που αποκλείστηκαν από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχασαν τη θέση τους στο δημόσιο εξαιτίας όλης αυτής της συνθήκης. Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνιούσαν αν θα δικαιωθούν… τέσσερα και περισσότερα χρόνια μετά.

Η υπόθεση αφορούσε αποκλειστικά στο πτυχίο πιστοποίησης αγγλικών Cambridge με όνομα «Bulats», το οποίο από το 2020 αντικαταστάθηκε από το Lingua Skill.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του πτυχίου είναι ότι δεν αφορά σε πτυχίο αγγλικών όπως τα γνωστά. Οι εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω προγράμματος υπολογιστή, απευθύνονται σε ενήλικες, δεν περιέχουν τεστ στον προφορικό λόγο και την έκθεση και αναλόγως του επιπέδου των απαντήσεων σε κλιμακωτές ερωτήσεις, το αποτέλεσμα δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι ο εξεταζόμενος: από Α1 που είναι βασικά, Β1 που αντιστοιχεί σε Lower και C2 που αντιστοιχεί σε Proficiency.

Τη μέθοδο αυτού του πτυχίου επέλεξαν πολλοί στο νησί, καθώς παρακολουθούσαν ταχύρρυθμα μαθήματα σχεδόν σχολικού έτους σε διάρκεια, και στη συνέχεια έδιναν εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων μπορούσε να προσκομιστεί σε δημόσιο διαγωνισμό και προκηρύξεις όπως του ΑΣΕΠ. Καθώς από το 2014 έως το 2019 αποκλειστικά το κέντρο ελευθέρων σπουδών Μυτιλήνης στο εδώλιο παρείχε αυτή την πιστοποίηση στη Λέσβο, όλοι όσοι ήθελαν να τη λάβουν πήγαιναν σε αυτό.

Κάποιοι μάρτυρες δεν γνώριζαν αν ευθύνεται αποκλειστικά το φροντιστήριο Αγγλικών ή αν έπεσε θύμα πλάνης του υπεύθυνου του φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα – ο οποίος έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Μετά τώρα, τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019 και τα πλαστά πτυχία, που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα, έπαυσε να είναι φορέας πιστοποίησης και ανέλαβε η Cambridge.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι η εγγύηση επιτυχίας διόγκωνε τη φήμη και συνεπακόλουθα την πελατεία του κέντρου σπουδών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν στον έλεγχο για την αυθεντικότητα πτυχίων που είχαν καταθέσει δύο δημοτικοί υπάλληλοι, διαπιστώθηκε ότι τα πτυχία αγγλικών τους, ήταν πλαστά.

Στο τέλος διαπιστώθηκαν πλαστά 110 πτυχία.