«Υποδέχθηκα στο Δημαρχείο της Αθήνας, το συνάδελφο και φίλο Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Eric Adams, με τον οποίον υπογράψαμε την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ήρθε ακόμα πιο κοντά στον Παρθενώνα για να συνεργαστούμε σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης», τονίζει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
«Ένιωσα περηφάνια όταν ο Mayor Eric Adams έδειξε ειλικρινά εντυπωσιασμένος από την ψηφιακή μετάβαση της Αθήνας. Τον ψηφιακό “Πύργο Ελέγχου” μας, τις ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες, το ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης των έργων στην πόλη, αλλά και τα σύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού που πλέον διαθέτουμε. Τιμή μου να υπηρετώ την Αθήνα που πρωτοπορεί, πρωταγωνιστεί και συνομιλεί με τις μεγάλες πόλεις του κόσμου», συμπληρώνει.
«Η Αθήνα μπαίνει στην πρώτη γραμμή στην παγκόσμια συζήτηση κατά του αντισημιτισμού»
Στον καταλυτικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάληψη δράσεων και πολιτικών για να καταπολεμηθούν διαιρετικά φαινόμενα στις τοπικές κοινωνίες, όπως ο αντισημιτισμός, το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο περιθώριο της Συνόδου των Δημάρχων ενάντια στον Αντισημιτισμό 2022 (ΜSAA), που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχειο Hyatt.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να καλωσορίζουμε στην Αθήνα ένα συνέδριο αυτού του βεληνεκούς, που συγκεντρώνει τόσους πολλούς και σημαντικούς δημάρχους από όλον τον κόσμο, βάζοντας την πόλη μας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντισημιτισμού και στο κέντρο μίας παγκόσμιας συζήτησης». «Ο ρόλος των τοπικών Αρχών είναι καταλυτικός στον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας, καθώς ως ο πλησιέστερος θεσμός στους πολίτες καλούμαστε να ενσωματώσουμε το αίσθημα των πολιτών και τους αγώνες τους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Η Αθήνα, στη μακρά ιστορία της, διατηρεί βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα. Η πόλη μας ήταν και παραμένει σύμμαχος της ανεκτικότητας, της προσωπικής ελευθερίας για όλες και όλους», πρόσθεσε.
Εξάλλου, στον σημερινό χαιρετισμό του κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε πως «η μισαλλοδοξία συνιστά άμεση απειλή για τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας. Δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας γι’ αυτό και οφείλουμε να συνεργαστούμε, ώστε να την απομονώσουμε και να την εξαλείψουμε. [..] κι έχουμε τη μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής κατά του αντισημιτισμού ας γίνει το έναυσμα, ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες μετασχηματισμού και να οικοδομήσουμε τις κοινωνίες μας με μεγαλύτερη ανεκτικότητα και ανθεκτικότητα».
Ο κ. Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βαθιά και ουσιαστική σχέση της πόλης των Αθηνών με την ισραηλιτική κοινότητα επισημαίνοντας: «Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια υπηρετώ τη σπουδαία πόλη των Αθηνών, μια πόλη εδραιωμένη στις φιλελεύθερες αρχές και αξίες. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία και εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε στην καρδιά και το μυαλό μας τον ορθό διάλογο, τον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, η Αθήνα είναι η πόλη, η οποία καλλιέργησε επί χιλιάδες χρόνια βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με την ισραηλιτική κοινότητα. Μέχρι και σήμερα. Είμαι περήφανος, διότι η Αθήνα αδιάλειπτα προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία σε όλους».
Η Σύνοδος συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής στο ξενοδοχείο Hyatt. Την έναρξη κήρυξε χθες, με ομιλία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ομιλίες απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς.