Περισσότερες από δέκα καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία δέχεται καθημερινά η γραμμή SOS 15900 κατά της βίας των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ενώ περισσότερες είναι οι επείγουσες καταγγελίες βίας κατά γυναικών, που δέχεται η αστυνομία.
Η έξαρση της έμφυλης βίας, που εντάθηκε στα χρόνια της πανδημίας, συνεχίζει να δείχνει το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο στις περιπτώσεις που η βία φθάνει έως τη γυναικοκτονία, εξετάστηκε σε σχετική ημερίδα σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Η ντροπή και ενοχή, που συνοδεύει την ενδοοικογενειακή βία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οι κακοποιημένες γυναίκες διστάζουν να την καταγγείλουν.
«Η βία είναι ένα φαινόμενο που προϋπήρχε απλά η ενοχή ήταν αυτή που συγκάλυπτε. Τα τελευταία χρόνια το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις» ανέφερε η Συλβάνα Καρασαβίδου, ψυχολόγος πρόεδρος οργάνωσης «Μαζί για το παιδί» στην κάμερα του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ3.
Με την 24ωρη γραμμή 15900 κατά της βίας των γυναικών, 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, επιχειρεί η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να αντιμετωπίσει την έξαρση της έμφυλης βίας.
Στους ξενώνες οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν από τρεις έως έξι μήνες. Υποστηρίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς ψυχολόγους και νομικούς και τους παρέχεται η δυνατότητα να βρουν δουλειά για να πετύχουν την οικονομική ανεξαρτησία τους.