Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ενδιαφέρον, που θα προσελκύσει τελικά το έργο επέκτασης του κρηπιδώματος 26 στην 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο βάζει στη «γραμμή εκκίνησης» ένα ευρύτερο project τριών φάσεων και συνολικού προϋπολογισμού 249 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 11/12 και αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου καλούνται να καταθέσουν τις προσφορές ή τις αιτήσεις συμμετοχής τους μέχρι τις 10 το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου.

Οι προσφορές αναμένεται να αξιολογηθούν άμεσα, με προοπτική μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου. Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης θα είναι η χαμηλότερη τιμή.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης του έργου, το 2014-2015, ο διαθέσιμος προς εκμετάλλευση χώρος της 6ης προβλήτας θα έχει διπλασιαστεί, έχοντας αυξηθεί κατά 300 στρέμματα, ενώ η χωρητικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων θα ανέλθει στα 1,240 εκατ. TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) από 405.000 σήμερα.

Όπως ορίζεται στην προκήρυξη, το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προϋπολογισμού της ΟΛΘ ΑΕ, ενώ το τεχνικό αντικείμενο της σύμβασης, εκτιμώμενου κόστους 151,2 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και διάρκειας 46 μηνών, αφορά: 1) την επέκταση του κρηπιδότοιχου 26 κατά 550 μέτρα περίπου, ωφέλιμου βάθους 16,34 μέτρων, 2) έργα υφάλων και εξάλων επιχώσεων για τη διαμόρφωση τμήματος της χερσαίας ζώνης της επέκτασης του τερματικού σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Ε/Κ) στην 6ο Προβλήτα, εμβαδού περίπου 220 στρεμμάτων, καθώς και θωράκιση του προκύπτοντος νέου θαλασσίου μετώπου, 3) δάπεδα βαρέως τύπου από ινωπλισμένο σκυρόδεμα στη ζώνη κυκλοφορίας κρηπιδώματος που εκτείνεται παράλληλα στο μέτωπο της επέκτασης του κρηπιδότοιχου Νο. 26 και έχει πλάτος περίπου 70.00 m (από την κρηπίδα), 4) υδραυλικά έργα αποχέτευσης ομβρίων της προκύπτουσας συμπληρωματικής χερσαίας ζώνης του λιμένα που εκτείνεται σε ζώνη συνολικού πλάτους 70.0 m περίπου και 5) τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της περιοχής της επέκτασης.

Για την έγκυρη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται παροχή εγγύησης καλής εκτέλεσης, ύψους 6,9 εκατ. ευρώ.

Οι υποψήφιοι, που μπορούν να είναι είτε μεμονωμένες εργοληπτικές εταιρίες είτε κοινοπρακτικά σχήματα, θα πρέπει -βάσει των όρων του διαγωνισμού- να έχουν δανειοληπτική ευχέρεια ύψους τουλάχιστον 15,1 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση του δημοπρατούμενου έργου. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν αιτήσεις για τυχόν συμπληρωματικά έγγραφα.