Ονομάζεται Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και έφτασε στη Λέσβο μέσα σε μία βάρκα μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Αρίστευσε στις πανελλήνιες με 18,25 και ετοιμάζεται να σπουδάσει στη χώρα μας. Μέσα σε τρία μόλις έτη έμαθε άπταιστα ελληνικά και εξηγεί πως «όλοι μπορούμε φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία».
Ο 19χρονος με 18,25 είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ετοιμάζεται για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης που είναι ο στόχος του.
Η οικογένεια του Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί έφυγε από το Ιράν καθώς ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Το βράδυ της 15ης Αυγούστου του 2019 μαζί με τους γονείς του και τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του μπήκαν σε μία βάρκα από την Τουρκία και πέρασαν στη Λέσβο.
Όπως αναφέρει το stonisi.gr πρώτος σταθμός της οικογένειας του Κούρο ήταν το ΚΥΤ ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Μόρια και όταν αυτή έκλεισε στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
«Πήραμε χαρτιά, νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά»
«Τους τελευταίους μήνες που πήραμε χαρτιά, νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» αναφέρει και εξηγεί πως οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι αυτός διάβαζε. «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα» σημειώνει.
Ο 19χρονος δηλώνει πως «πετάει από τη χαρά του». Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Έ λογικό είναι λέει γελώντας» αφού τα τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη.
«Έμαθα Ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία» επισημαίνει ο Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί.
Η μπλούζα του πρόσφυγα από το Ιράν είναι άσπρη μπλούζα και έχει το Πυθαγόρειο θεώρημα. «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ» αναφέρει.