Σε αποκαλύψεις για τον μεγάλο συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (17/5) προέβη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής. «Τα τσογλάνια της πιάτσας τον κατηγόρησαν αδίκως» επεσήμανε.

Ο σκηνοθέτης την Παρασκευή (20/5) μίλησε στο Open εστιάζοντας στους λόγους που οδήγησαν τον μεγάλο συνθέτη που ήταν και προσωπικός του φίλος να φύγει από την Ελλάδα και να αυτοεξοριστεί στη Γαλλία.

«Τα τσογλάνια της πιάτσας, όπως έλεγε ο Τσαρούχης, του συμπεριφέρθηκαν με τέτοιον τρόπο που αυτοεξορίστηκε. Τον κατηγόρησαν αδίκως και ανήθικα. Δεν άντεχε να βλέπει μια Ελλάδα που μέσα του την είχε μεγάλη να γίνεται μικρή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σμαραγδής, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν πληρώθηκε ποτέ για ό,τι έκανε στην Ελλάδα. «Χυδαιότητα τον έχουν λασπώσει, ήταν ο λόγος που έφυγε από την Ελλάδα, δεν άντεξε» τόνισε.

«Κρατούσε για τον εαυτό του φώτιση, ήταν ταπεινός άνθρωπος»

«Δεν θρηνεί μόνο η Ελλάδα θρηνεί ολόκληρος ο κόσμος» είπε φανερά συγκινημένος ο σκηνοθέτης τονίζοντας «ο Βαγγέλης ήταν ένας μεγάλος παγκόσμιος δημιουργός, πολύ μεγαλύτερος απ’ότι τον έχουμε μετρήσει εμείς τώρα. Κρατούσε για τον εαυτό του φώτιση που είχε και δεν την έβγαζε ποτέ προς τα έξω γιατί ήταν ταπεινός άνθρωπος».

«Είχα την τύχη να τον ζήσω 12 χρόνια, ήμασταν σαν αδέλφια. Επίσης είχα την τύχη να μου γράψει μουσική για δύο ταινίες τον Καβάφη και τον El Greco. Έτσι έζησα το πώς έγραφε μουσική» επεσήμανε. «Και στις δύο ταινίες μου δεν πληρώθηκε» υπογράμμισε.

«Έλεγε ότι η “συμπαντική αρμονία είναι μουσική“» δήλωσε ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Ένιωθε μεγάλη τιμή που ήταν Έλληνας» συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Σμαραγδής αποκάλυψε την πικρία που ένιωσε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, αλλά μίλησε και για τον χαρακτήρα του. «Ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος που στήριξε οικονομικά οικογένειες, κάλυπτε τα έξοδα χειρουργείων ανθρώπων που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, αλλά και σπουδών πολλών παιδιών» ανέφερε υπογραμμίζοντας «ήταν ένα πρότυπο Έλληνα».

«Κάθε μεσημέρι που βρισκόμασταν έφερνε έναν αέρα Ολύμπιου Θεού και μετά είχε ένα παιδικό χαμόγελο» δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω εάν στη ζωή του είχε πειράξει μυρμήγκι».