Τίποτα δεν φαίνεται, σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, να σταματά το ποτάμι των δημοσιεύσεων και των διαρροών γύρω από την πολύκροτη, ήδη πριν καν καταλήξουμε σε συμπέρασμα, υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα. Πολλά από τα δημοσιεύματα θέλουν να γίνονται συλλήψεις για την υπόθεση ακόμα και από λεπτό σε λεπτό. Την ίδια ώρα …φωτιά έχουν πάρει και τα στόματα ανθρώπων που γνωρίζουν ή βρίσκονταν για ένα διάστημα σε επικοινωνία με την μητέρα των τριών παιδιών. Οι αποκαλύψεις σκιαγραφούν μια μητέρα αδιάφορη και ψυχρή ενδεχομένως, μια γυναίκα σε ασταθές γάμο, αλλά όπως σημειώνουν πολλοί, στο τέλος της ημέρας, όλα τα παραπάνω δεν αποδεικνύουν κα την ενοχή της για κάτι συγκεκριμένο.
Μιλώντας στο Newsbeast για το σύνολο της υπόθεση και βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης πολλά και ενδιαφέροντα ο γνωστός και έμπειρος δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης σημειώνει κατ’ αρχάς το εξής: «Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενες συλλήψεις. Άλλωστε, η έρευνα που κάνει το Ανθρωποκτονιών δεν είναι για δημόσιο διάλογο. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί αφού καταθέσουν όλοι οι γιατροί και οι εμπλεκόμενοι στην Πάτρα. Mιλάμε για μια πολυάριθμη ομάδα ατόμων. Θεωρώ λοιπόν ότι το Ανθρωποκτονιών θα ήθελε να έχει πολύ περισσότερα στοιχεία στα χέρια του και μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα από όλες τις πλευρές για να καλέσει για κατάθεση αυτούς του οποίους θεωρεί ως τον πολύ στενό κύκλο των υπόπτων».
Πότε μπορεί να «σπάσει» η αλυσίδα της έρευνας
Σύμφωνα με τον κο Μαρακάκη, υπάρχει μια περίπτωση που η αλυσίδα της παραπάνω περιγραφείσας έρευνας μπορεί να αλλάξει. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: «Αν έρθει ένα στοιχείο από το οποίο θα εκπλαγούμε, ένα στοιχείο που εμείς δεν το γνωρίζουμε και δεν θα έπρεπε φυσικά να το γνωρίζουμε αλλά κατά την αστυνομία είναι ένα στοιχείο καταλυτικό για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας, τότε ναι μπορούμε να δούμε ξαφνικές διώξεις. Η αίσθηση μου και πάλι είναι πως δεν είμαστε ούτε σε αυτό το σημείο. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Δεν είναι και πολύ ευχάριστο βέβαια το να κάνει το κοινό υπομονή αυτό γιατί η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα και έκθεση. Μάλιστα, οι συμπεριφορές των γονιών είναι τώρα στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Κάποιες μεταφέρονται κυριολεκτικά, κάποιες στρεβλά στον Τύπο. Αυτό δεν κάνει καλό και στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες, προσλαμβάνουμε την υπόθεση».
Τι μας δείχνει η συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου
Σύμφωνα με τον κο Μαρακάκη, η εκδήλωση οποιασδήποτε συμπεριφοράς σε οποιοδήποτε στάδιο, εκ μέρους των γονιών και πιο συγκεκριμένα της μητέρας, δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί αλλά μόνο αξιολογείται. Όπως το θέτει ο ίδιος: «Όλο αυτό το διάστημα οι συνεντεύξεις αλλά και οι εκφράσεις των γονιών αξιολογούνται από τις αρχές. Ειδικά σε ο, τι αφορά τη μητέρα φαίνεται ότι είναι λαλίστατη αφού μάλιστα επιλέγει να μη μιλάει μέσω εκπροσώπου της αλλά έχει αποφασίσει η ίδια να εκφράζεται. Αυτό είναι καλό για τις αρχές. Σε κάθε περίπτωση, όσα λέει αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα λέει, αξιολογούνται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ποινικοποείται η έκφραση. Τώρα, αν αυτά που λέει και διατυπώνει οδηγήσουν σε συμπεράσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν με ειδικό τρόπο από τις αρχές τότε η μητέρα πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.
Πάντως, όσα διαρρέονται για τη συμπεριφορά της με μεγάλη ταχύτητα εδώ και δύο ημέρες είναι κουτσομπολιά και κατάλληλα μόνο για καφενειακές κουβέντες. Δημιουργούν μια τάση, μια εικόνα, που όμως είναι ψευδή. Δυστυχώς στη διάχυση της πληροφορίας δεν υπάρχει διακριτικότητα και σωστή ροή. Οι αρχές ξέρουν όμως τι αξιολογούν. Αν λοιπόν φτάσουν να έχουν στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ή είναι τόσο εξόφθαλμα που χρειάζονται εξηγήσεις από τους γονείς ή από άλλον εμπλεκόμενο, εδώ και τώρα, τότε ναι θα δούμε διώξεις. Αυτή τη στιγμή, τον πρώτο λόγο τον έχει η επιστήμη- ιατροδικαστές για αρχή αλλά και επιστημονική έρευνα από τις αστυνομικές αρχές. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι σύνθετη και θα χρειαστούν ισχυρότατα στοιχεία για να σχηματιστεί η εικόνα του ένοχου».
Ο τρόπος του αποκλεισμού που δουλεύουν οι αρχές
Ο κος Μαρακάκης εξηγεί τέλος πώς οι αρχές έχουν επιλέξει για αυτή την υπόθεση τη μέθοδο του αποκλεισμού. Ο ίδιος εξηγεί και τι σημαίνει αυτό: «Οι γιατροί αποκλείουν τα εγγενή παθολογικά αίτια και προχωρούν στο επόμενο στάδιο, στον εξωγενή παράγοντα δηλαδή. Από το σημείο που έχουν σχεδόν πειστεί ότι υπάρχει εξωγενής παράγοντας, δηλαδή εγκληματική ενέργεια μέχρι να προσωποποιηθεί και να προσδιοριστεί ο ένοχος, υπάρχει δρόμος. Δεν ξέρουμε αν ο δρόμος είναι μια μέρα, μια εβδομάδα ή ένας μήνας, όμως για εμένα φαίνεται ότι ακόμα δεν είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».
Να σημειωθεί εδώ ότι για μέθοδο αποκλεισμού πάω στο κακό σενάριο μας έχει μιλήσει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων. Όπως έχει σημειώσει: «Θα τοποθετηθούν στο τραπέζι όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και θα αρχίσει η διαδικασία του αποκλεισμού βάση όλων των διαθεσίμων στοιχείων. Αυτό που διερευνάται αυτή τη στιγμή είναι το κακό σενάριο. Σε αυτό το κακό σενάριο, πρέπει να αποκλειστούν τα πάντα. Η τόσο εκτεταμένη και ενδελεχής έρευνα που γίνεται στις εξετάσεις του τρίτου παιδιού δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολιών. Επίσης, όσον αφορά στα φάρμακα, πέρα από τον ποιοτικό προσδιορισμό υπάρχει συνεπικουρούμενος και ο ποσοτικός προσδιορισμός. Θα απαντηθούν όλα».