Το ελληνικό κρασί αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της οινοποιίας παγκοσμίως, και όχι τυχαία. Άλλωστε έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική ιστορία από το 2.500 π.Χ. Πέρα από τη μακρά ιστορία του, η λατρεία των Ελλήνων για το κρασί αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα, μέσα από τη λατρεία του Διονύσου – του πρόσχαρου, γλεντζέ θεού που μετέτρεπε την απλή κατανάλωση κρασιού σε μυσταγωγική εμπειρία. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 300 ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού ενώ περισσότερες από 70 χρησιμοποιούνται στην οινοποίηση. Ορισμένες, δε, από αυτές προσφέρουν κρασί πραγματικά υψηλής ποιότητας. 

Η ελληνική οινοποιία, λοιπόν, αξίζει την προσοχή μας και η ΑΒ Βασιλόπουλος μας τη φέρνει πιο κοντά από ποτέ, μέσα από την πάντα ενημερωμένη της κάβα. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό, έφερε αποκλειστικά τα καταστήματά της, μια νέα σειρά κρασιών του κτήματος Κατώγι Αβέρωφ. Ο λόγος για την πρωτοβουλία «The Black Squirrel Project» που εγκαινίασε το κτήμα, για την οποία και δημιούργησε τρεις ετικέτες κρασιών, που κρύβουν μέσα τους πολλή φροντίδα για τους τετράποδους φίλους μας. Με την πώληση κάθε φιάλης θα δίνεται 1€  για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο – τον τόπο παραγωγής τους. Και για να μπορούν όλοι να συμβάλουν στον καλό αυτό σκοπό, η τιμή πώλησης της κάθε φιάλης είναι ιδιαίτερα προσιτή.

Γιατί το Κατώγι Αβέρωφ είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό οινοποιείο. Έχει γίνει αρωγός της τοπικής κοινωνίας – ανθρώπων και ζώων. Έτσι, από το 2019 καλύπτει τα έξοδα διατροφής και περίθαλψης για όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα και μεριμνά για τη διαμονή τους. Και κάπως έτσι εμπνεύστηκε το «The Black Squirrel Project» και αφιέρωσε ένα από τα κρασιά του στους τετράποδους χαριτωμένους φίλους και συγκεκριμένα το «Black Squirrel». Το ομώνυμο κρασί έχει στο εικαστικό της ετικέτας του τον μαύρο σκίουρο, ένα έξυπνο και χαριτωμένο ζώο του δάσους που επισκέπτεται την αυλή του οινοποιείου χαρίζοντας χαμόγελα σε όλους. Το Black Squirrel είναι ένας μεστός ερυθρός οίνος που συνδυάζει τις ποικιλίες ξινόμαυρο και merlot και γοητεύει με τον αρωματικό του χαρακτήρα και την ευχάριστη γεύση του. Απολαύστε το συνοδεία λαχταριστών πιάτων με μανιτάρια, μελιτζάνες και φακές. 

Στην ίδια σειρά, υπάρχουν δύο ακόμα ετικέτες, για να ικανοποιήσουν κάθε προτίμηση. Ο λευκός ξηρός Lucky Squirrel από την ποικιλία Malvasia Aromatica, που αποτυπώνει στον αρωματικό της χαρακτήρα τις ευωδιές της άνοιξης. Με έντονο ανθικό χαρακτήρα και χαρακτηριστικά αρώματα φρούτων, πρόκειται για ένα  λευκό κρασί, που συνοδεύει ιδανικά σαλάτες, θαλασσινά, ψάρια και ζυμαρικά. Για τους λάτρεις του ροζέ, υπάρχει το Proud Squirrel ποικιλίας Merlot, με έντονα αρώματα φρούτων και απαλή γεύση. Απολαύστε το μόνο του ή συνδυάστε το με το αγαπημένο σας πιάτο, από πλούσιο comfort food μέχρι παραδοσιακό λαδερό ή και εξωτικό ασιατικό. 

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε, λοιπόν, ένα κατάστημα ΑΒ, αναζητήστε τον παιχνιδιάρη μαύρο σκίουρο στα ράφια και απολαύστε ένα κρασί που φροντίζει έμπρακτα τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε όλοι μαζί την πρωτοβουλία «The Black Squirrel Project» να εκπληρώσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο.

Απολαύστε Υπεύθυνα

credit κεντρικής φωτογραφίας: Νεφέλη Καραφυλλάκη