Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις Συμβάσεις Παραχώρησης μεταξύ Δήμου – Ερασιτέχνη Παναθηναικού , Δήμου – ΠΑΕ Παναθηναικού και Δήμου – «Ερασιτέχνη» – «ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», εξουσιοδοτώντας παράλληλα τον δήμαρχο να τις υπογράψει.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογάννης, χαρακτήρισε το Σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης» απολύτως ρεαλιστικό και απολύτως εφικτό, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση του είναι διασφαλισμένη. Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το νέο γήπεδο του Παναθηναικού θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη αλλά και με μια «μοναδικότητα»: Από τις κερκίδες του οι φίλαθλοι θα βλέπουν την Ακρόπολη.
Ο ίδιος ευχαρίστησε για την καθοριστική συμβολή που είχαν στη δρομολόγηση των έργων, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς κ.κ. Γεωργιάδη, Σκυλακάκη και Γεραπετρίτη, τους εκπροσώπους του « Ερασιτέχνη» και της ΠΑΕ Παναθηναικού κ.α.
Στην εισήγηση του ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για «ιστορική συνεδρίαση» και τόνισε ότι τέτοια έργα που «ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας θητείας, οφείλουν να είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις και ιδεολογίες, κόμματα και χρώματα». Σύμφωνα με το δήμαρχο «ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αυτού του μεγέθους και αυτής της ποιότητας» σηματοδοτεί «την ουσιαστική ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης» η οποία «διαχρονικά αντιμετωπίζεται σαν το ανήλικο προστατευμένο τέκνο του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Η διπλή ανάπλαση είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση. Στην πράξη. Με ένα εμβληματικό έργο. Με ένα έργο ναυαρχίδα. Η αυτοδιοίκηση, μέσω του Δήμου Αθηναίων, κάνει μια υπέρβαση».
Θέτοντας, είπε, «από την πρώτη ημέρα» τον «πήχη πολύ ψηλά, επαναφέραμε την Διπλή Ανάπλαση, την μεγαλύτερη πολεοδομική, αναπτυξιακή, κοινωνική παρέμβαση την οποία έχει ποτέ επιχειρήσει Δήμος στην Ελλάδα» και η οποία «παρά τις πολλές εξαγγελίες εδώ και δυο δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε γεφύρι της ‘Αρτας».
Πρόκειται, πρόσθεσε, για«μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ».
Στον Βοτανικό «οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ο καταλύτης για την ταυτόχρονη μετατροπή της περιοχής από άναρχη ζώνη βιομηχανίας και βιοτεχνίας, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή, με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών», είπε.
Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα, πρόσθεσε, «140 εκατομμύρια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια».
Παράλληλα θα αποδοθούν σε κοινή χρήση, είπε, 92.200 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνονται σήμερα από το Ναυτικό Οχυρό, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου κ.α. Σχετικά με τη χρηματοδότηση επισήμανε ότι 140 εκατομμύρια είναι από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας. Από αυτά τα 97 είναι για τα έργα του Δήμου (το 42% για υποδομές και το 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άλλα 115 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για το γήπεδο «όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η κυβέρνηση», 12 εκατομμύρια από την ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για τις εγκαταστάσεις του «Ερασιτέχνη».
Συνολικά, τόνισε, «επενδύονται 267 εκατομμύρια δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων» ενώ επίσης «εκτιμάται ότι θα γίνει κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων περίπου 470 εκατομμυρίων ευρώ». Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ιδιαίτερα τα έσοδα που θα έχει ο δήμος ετησίως. Το συνολικό ελάχιστο εγγυημένο έσοδο για το Δήμο Αθηναίων και το ελληνικό δημόσιο θα είναι 145.000 ευρώ από τις σουίτες συν 270.000 ευρώ από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις» δηλαδή 415.000 ευρώ ετησίως.