Έντονη ήταν η κινητικότητα στο προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ώρες, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις μετά από την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της.

Οι προξενικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους Έλληνες, που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, ανέφερε ρεπορτάζ της ΕΡΤ3. Το σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων έχει τεθεί σε εφαρμογή, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας και ενεργοποιήθηκαν οι μονάδες διαχείρισης κρίσεων.

«Έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς» ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, έκανε γνωστό πως «ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» και επισήμανε πως «είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους», μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών τούς κάλεσε να είναι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Αφού υπενθύμισε ότι πριν από δέκα ημέρες, «είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα», διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.

Αναφερόμενος στην σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είπε πως τη συγκάλεσε άμεσα λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. «Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας που έχουμε εκεί» εξήγησε.

Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο και με τους προξένους στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Με αφορμή αυτό, ο Νίκος Δένδιας επαίνεσε τον επαγγελματισμό τους και τους ευχαρίστησε θερμά για τις υπηρεσίες τους εν μέσω κρίσης. Θύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία και προσέθεσε πως «σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους».

Ισχυρή αστυνομική παρουσία

Ισχυρή ήταν, δε, η παρουσία της αστυνομίας, τόσο στο ουκρανικό όσο και στο ρωσικό προξενείο της πόλης, όπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα Ουκρανοί διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή στη χώρα τους.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ρωσικό προξενείο, κρατώντας πλακάτ εναντίον του πολέμου, που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.