Για τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 του κορονοϊού που όπως τόνισε «μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων» μίλησε τη Δευτέρα (31/1) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη Βόρεια Ευρώπη, είναι πιθανό ότι μετά από μερικές εβδομάδες ότι μπορεί να έχουμε κύμα νέο μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή απ’ ό,τι περιμέναμε. Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες τις επόμενες εβδομάδες δε φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση όπως είχαμε αναγγείλει» σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.
«Φαίνεται και από την κλινική επιτήρηση ότι έχουμε μια σταθεροποίηση» δήλωσε.
Ανησυχία για τη μετάλλαξη Delta
«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η μετάλλαξη Delta δεν φεύγει από το προσκήνιο, παραμένει, είναι περίπου στο 10% αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο Νίκος Θωμαΐδης.
«Το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εξαφάνιση των ιώσεων, όταν πάντα αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων» είπε ο κ. Θωμαΐδης, παραπέμποντας σε αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο.
Πολύ υψηλός ο μέσος όρος των νεκρών από κορονοϊό την εβδομάδα
«Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι πολύ υψηλός 102, αλλά αποκλιμακώνεται ο δείκτης των ΜΕΘ. Η μόνη προστασία είναι ο τριπλός εμβολιασμός» δήλωσε.
Ο Νίκος Θωμαΐδης διευκρίνισε πάντως ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη εικόνα συγκριτικά με το Φεβρουάριο του 2021, παρόλο που τα κρούσματα είναι 18.000. Η Όμικρον δεν δίνει νοσηλείες ή νοσηρότητα σοβαρή, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».