Με μεγάλα προβλήματα και με οριακή σχεδόν λειτουργία φαίνεται ότι γίνεται σήμερα η τηλεκπαίδευση στα σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω χιονόπτωσης. Μεγάλος είναι ο εκνευρισμός που επικρατεί τόσο σε γονείς όσο και εκπαιδευτικούς με την καθυστερημένη ανακοίνωση για τηλεκπαίδευση σήμερα και αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου να έρχεται αργά το βράδυ της Κυριακής.

Όπως περιγράφει στο Newsbeast το μέλος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας), Γιώτα Βενετοπούλου: «Στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής κάλεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας τους διευθυντές εκπαίδευσης όλων των νομών για να τους δώσει μέσω τηλεδιασκέψης οδηγίες για το πως θα γίνει η τηλεκπαίδευση όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά».

Τελικά, οι εκπαιδευτικοί σε μεγάλο ποσοστό αποφάσισαν να προσέλθουν στα σχολεία τους για να εργαστούν καθώς οι ίδιοι δεν θεωρούν λογικό να παρέχουν την εκπαιδευτική διαδικασία από τα σπίτια τους. Αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν το δικό τους εξοπλισμό και το δικό τους ίντερνετ για να καταδείξουν την έλλειψη οργάνωσης αλλά και την μεγάλη έλλειψη σε τεχνολογικά μέσα δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας.

Όπως σημειώνει η κα Βενετοπούλου: «εμένα δεν μου πλήρωσε κανένας υπουργός το laptop ή τον υπολογιστή μου και τον έχω ρημάξει δύο χρόνια τώρα. Μας δίνουν ένα voucher 200 ευρώ αν το δικαιούμαστε και αυτό μιας και τα κριτήρια για να το πάρει κάποιος είναι πολύ δύσκολα. Τι να κάνει λοιπόν ένα εκπαιδευτικός που έχει και αυτός παιδιά και δεν διαθέτει για παράδειγμα τρεις συσκευές; Πώς θα μπορέσει να δουλέψει από το σπίτι;».

Χιόνια στην Αττική

Στο δια ταύτα απ’ ο, τι φαίνεται η τηλεκπαίδευση για σήμερα φαίνεται πως φυλλορροεί. Όπως μας λέει η κα Βενετοπούλου: «συνολικά νούμερα ακόμα δεν έχουμε αλλά απ’ ο, τι βλέπουμε από τη μεταξύ μας επικοινωνία, τις ομάδες μας στα κοινωνικά δίκτυα κτλ είναι πως κατά αρχάς πως το 90% των εκπαιδευτικών αποφάσισε να κάνει τηλεκπαίδευση από το σχολείο. Σε κάποιες περιοχές επίσης οι εκπαιδευτικοί μας αναφέρουν πως υπήρχε μεγάλη αποχή και από τους γονείς. Σε κάθε περίπτωση, ας είμαστε και λίγο ανθρώπινοι. Ας παίξουν και λίγο τα παιδιά. Για δύο μέρες μιλάμε».

Την παραπάνω κατάσταση επιβεβαιώνει στο Newsbeast και ο Νεκτάριος Κορδής, μέλος της ΟΛΜΕ: « Η απόφαση των συλλόγων ήταν να κάνουμε τηλεκπαίδευση από το σχολείο. Σε πολλά σχολεία όμως ήταν δύσκολη η πρόσβαση ήδη από το πρωί. Έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει σοβαρό ποσοστό αποχής και από τους γονείς. Η τελική εικόνα είναι λοιπόν πως σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά τηλεκπαίδευση. Πολλοί γονείς οι οποίοι τηλεργάζονται και οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να οργανωθούν μέσα σε ένα βράδυ. Δεν ήταν έτοιμο το Υπουργείο για να λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα, ατάκα και επί τόπου. Θα δούμε πως θα πάει αύριο».

Ντόμινο τα mail αλλά αποτέλεσμα…μηδέν

Δυσαρεστημένοι πάντως είναι και οι γονείς οι οποίοι άρχισαν να ενημερώνονται για την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους από τις 22.00 το βράδυ της Κυριακής και μετά. Να σημειωθεί ότι έχει περάσει τουλάχιστον μισός χρόνος από την τελευταία φορά που τα παιδιά τους συνδέθηκαν με μαζικό τρόπο στο webex. Ενδεικτικά του αλαλούμ που επικρατεί είναι τα mail που έλαβε μια μαμά με δύο παιδιά από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα. Τα παιδιά της πηγαίνουν σε σχολείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδού τα mail που έλαβε σταδιακά:

23/1/2002- 21.56: «Αγαπητοί γονείς, κατόπιν εντολής του Υπουργείου, αύριο και μεθαύριο που τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω κακοκαιρίας, θα γίνει τηλεκπαίδευση. Αύριο η 1η ώρα (αγγλικά) ΔΕΝ θα γίνει. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 2η ώρα, στις 09.10»

24/01/2022, 09.58: «Καλημέρα σας, σας ενημερώνουμε πως αύριο το μάθημα της Θεατρικής αγωγής δεν θα γίνει λόγω τεχνικών δυσκολιών. Ευχαριστούμε».

24/01/2022, 10.42: «Αγαπητοί γονείς, επειδή η τηλεκπαίδευση παρέχεται από το σχολείο, για λόγους ασφαλείας το σχολείο έκλεισε και για τους εκπαιδευτικούς και για σήμερα η τηλεκπαίδευση δεν θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε πάλι αύριο σύμφωνα με το πρόγραμμα»

24/01/2022, 11.08: «Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε πως λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και μετά από προειδοποίηση, της πολιτικής προστασίας, προς αποφυγή μετακινήσεων για λόγους ασφαλείας, το μάθημα του κου… αναβάλλεται επειδή θα γινόταν από το χώρο του σχολείου».

Ένα άλλο μήνυμα από στην facebook ομάδα, του Συλλογου Α’ Δημοτικού Βύρωνα αναφέρει το εξής: «Αγαπητοί γονείς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έχουν προσέλθει όλοι στις θέσεις τους στο σχολείο. Όμως λόγω ελλείψεων υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κακής ποιότητας δικτύου ίντερνετ δεν μπορούν να κάνουν μάθημα».