Τα νεκροταφεία γέμισαν. Οι υποδομές στενάζουν. Οι νεκροί μένουν άταφοι έως και 15 ημέρες στα ψυγεία ενώ και αυτά αρχίζουν να φτάνουν στα όρια τους. Ο κορονοϊός «δείχνει τα δόντια του» καθημερινά με διψήφιο ακόμη και τριψήφιο αριθμό ατόμων να αφήνουν την τελευταία τους πνοή κάνοντας την εύρεση διαθέσιμων τάφων κυρίως στην Αττική πιο δύσκολη από ποτέ.

Τα νεκροταφεία του Λεκανοπεδίου, τα οποία ήταν ήδη υπερφορτωμένα και πριν την πανδημία, έχουν πια γεμίσει ασφυκτικά, με αποτέλεσμα οι νεκροί να μπαίνουν σε λίστα αναμονής, εάν σταθούν τυχεροί και οι συγγενείς τους έχουν απευθυνθεί σε γραφείο Τελετών που διαθέτει ψυγείο να παραμένουν εκεί δωρεάν, αλλιώς να πρέπει να πληρώνουν με την ημέρα μέχρι να οριστεί ημερομηνία για την ταφή.

Περίμεναν 15 ημέρες για να γίνει η κηδεία στο κοιμητήριο Ζωγράφου

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο σε κεντρικά νεκροταφεία της Αθήνας όπως για παράδειγμα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου. Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο όπως αναφέρει στο Newsbeast συγγενής ατόμου που έφυγε από τη ζωή στις αρχές του Ιανουαρίου για να έρθει η σειρά της κηδείας πέρασαν 15 ολόκληρες ημέρες.

Νεκροταφείο

Αντίστοιχη αλλά με μικρότερη καθυστέρηση, που κυμαίνεται περίπου στη μία εβδομάδα, είναι η κατάσταση και στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίων Αναργύρων όπου το πρόγραμμα των ταφών βγαίνει ανάλογα με τις εκταφές που γίνονται τα Σαββατοκύριακα.

Ενδεικτικά, όπως επισημαίνει στο Newsbeast συγγενής πολίτη που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (19/1) αναμένει ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να ενημερωθεί για το εάν η κηδεία θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο την Τρίτη (25/1).

«Την Τετάρτη αναμέναμε πως η κηδεία θα γίνει Παρασκευή το αργότερο Δευτέρα κάτι που τελικά δεν έγινε. Την Πέμπτη όμως επικοινωνήσαμε εκ νέου με το γραφείο Τελετών και μας είπαν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε απάντηση για το πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η τελετή. Μας εξήγησαν πως λόγω του κορονοϊού και τους δεκάδες νεκρούς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις τελετές» αναφέρει στο Newsbeast πολίτης ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Νεκροταφείο

«Μας εξήγησαν επίσης πως η απάντηση για την ημερομηνία της τελετής θα έρθει το Σαββατοκύριακο γιατί στο κοιμητήριο Αγίων Αναργύρων θα γίνουν αρκετές εκταφές με αποτέλεσμα οι θανόντες που περιμένουν θα μπουν στη σειρά ώστε να ταφούν εξηγώντας μας πως το νωρίτερο η κηδεία θα γίνει από Τρίτη» σημειώνει. «Επίσης μας ενημέρωσαν πως διαθέτουν ψυγείο και έτσι δεν θα επιβαρυνθούμε με ένα έξτρα ποσό που αναλόγως με τις ημέρες θα αυξάνονταν και θα μπορούσε για μία εβδομάδα να ξεπεράσει τα 200 ευρώ» συμπληρώνει.

Ως γνωστόν στην Αθήνα δεν πραγματοποιούνται κηδείες τα Σαββατοκύριακα γεγονός το οποίο υπερφοτώνει ακόμη περισσότερο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Χρειάζεται να πληρώσουν 30 ευρώ την ημέρα για να μείνουν στο ψυγείο οι σoροί

Σορος νεκρου

Αρκετά γραφεία Τελετών διαθέτουν τα δικά τους ψυγεία ώστε να φιλοξενούν μέχρι να γίνει η κηδεία τις σορούς των νεκρών. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για όλα.

Σε περίπτωση που το γραφείο, το οποίο έχει αναλάβει την τελετή, δεν διαθέτει εγκαταστάσεις οι συγγενείς των νεκρών οφείλουν να πληρώσουν περίπου 30 ευρώ την ημέρα ώστε η σορός του αγαπημένου τους προσώπου να παραμείνει στο ψυγείο.