Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί γύρω από την ταινία μικρού μήκους «Ξεπαρθενών» όπου ένα ζευγάρι αντρών κάνει σεξ στην Ακρόπολη. Οι δημιουργοί της ταινίας, με κείμενο το οποίο έχουν αναρτήσει στην επίσημη σελίδα πριν μερικές μέρες, έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις καθώς όπως αναφέρουν ήταν σίγουροι ότι θα προκληθούν αντιδράσεις.
«Υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το έργο θα προκαλέσει δημόσιες αντιδράσεις. Εφόσον, λοιπόν, θέλει να έχει και δημόσια απεύθυνση καλό είναι να στηριχθεί από έναν λόγο που ξεκαθαρίζει το ποιον του. Επί της ουσίας δεν είναι τόσο εξηγήσεις, όσο η ίδια η οπτική των συντελεστών και των συντελεστριών» αναφέρει το κείμενο που έχουν γράψει οι δημιουργοί του «Ξεπαρθενών».
«Γενικά, ως απάντηση σε όλα τα γιατί στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος των επεξηγήσεων, που μπορούν να δοθούν, πάντα υπάρχει κι αυτή: γιατί έτσι γουστάρουμε» αναφέρεται σε άλλο σημείο του κειμένου ενώ στην συνέχεια δίνεται μια ανάλυση σχετικά με την σεξουαλική ταυτότητα του καθενός και πώς αυτή πρέπει να είναι σεβαστή απ’ όλους και να μην υπάρχουν φαινόμενα εκφοβισμού.
«Ας αποτελέσει αυτή η μικρή κίνηση μια φωνή πως κανείς και καμιά δεν είναι μόνη. Θα ζούμε τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα, όπως επιθυμούμε και θα υπερασπιζόμαστε τη δημόσια ύπαρξη, μα και συνύπαρξη, όλων των σεξουαλικοτήτων που δεν παραβιάζουν την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας» γράφουν χαρακτηριστικά.
Γιατί επέλεξαν τον Παρθενώνα
Οι δημιουργοί της ταινίας «Ξεπαρθενών» δεν επέλεξαν τυχαία τον Παρθενώνα για να κάνουν τα γυρίσματα και στο κείμενο τους εξηγούν το γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο.
«Για αυτό και δεν είναι τυχαία η επιλογή του Παρθενώνα ως τόπου. Λειτουργεί για πολλούς ως ένα παράσημο εθνικισμού, αρχαιολατρείας, πατριαρχίας, εμπορευματοποίησης, μαζικής κουλτούρας και καθωσπρεπισμού μεταξύ άλλων. Έστω ότι υπάρχει μια κάποια σύνδεση γλωσσική, γενετική, πολιτισμική των νέων με τους αρχαίους Έλληνες, ακόμη και μετά από όλους τους λαούς που έχουν περάσει από τούτο τον τόπο. Τότε, λοιπόν, αποκτούν κωμικό ενδιαφέρον οι αντιδράσεις μερικών αρχαιολάγνων αρρενωπών τύπων σε αυτό που ονομάζουν ομοφυλοφιλία, την ίδια στιγμή που στο συμπόσιο του Πλάτωνα έχουμε σκηνή με ερωτικό καβγαδάκι μεταξύ Σωκράτη και Αλκιβιάδη για παράδειγμα. Έτσι, με αφορμή κιόλας την επέτειο των διακόσιων ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 σας παρουσιάζουμε έναν ωραίο τρόπο να δώσουμε μερικά ωραία νοήματα — άλλα εμπνευσμένα από το παρελθόν άλλων και άλλα από εμάς — και περιεχόμενα σε σημαντικά μέρη του τόπου αυτού» γράφουν χαρακτηριστικά.
Ποιος είναι ο σκοπός της ταινίας
«Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να πιστέψει κανείς ότι ο σκοπός της ταινίας είναι τόσο η αντίδραση, όσο, κατά βάση, η επιθυμία και η ανάγκη να ζούμε με τον τρόπο που θέλουμε» τονίζεται σε άλλο σημείο του κειμένου.