Στον Πειραιά θα μεταβεί σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί το θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων στο κτίριο της Ραλλείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να προχωρήσει το θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων στο συγκεκριμένο κτίριο και αναμένεται, από την αρμόδια εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική», να εξεταστούν τρία πράγματα: η στατικότητα του κτιρίου, η χωροθέτηση και η χρηματοδότηση (δημόσια η ιδιωτική).
Αναφορικά με τη δημόσια χρηματοδότηση, πηγές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά (ΔΣΠ), τόνιζαν ότι θα πρέπει να αντληθούν ποσά από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κάτι που στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία φαντάζει αδύνατο. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να επιλεχθεί η οποιαδήποτε συμφέρουσα πρόταση από οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα κυρίως από εταιρείες τραπεζών ακινήτων, οι οποίες σύμφωνα με δικαστικές πηγές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στον δήμο, ως ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι αυτή τη στιγμή τρία πράγματα είναι αυτά που δίνουν ακόμα ζωή στον Πειραιά: Τα δικαστήρια, το πανεπιστήμιο και το λιμάνι.
Για το θέμα του κτιρίου «Κεράνης» που είχε επιλεχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως το κτίριο που θα στέγαζε τα δικαστήρια Πειραιά είπε ότι η αρμοδιότητα έχει φύγει πλέον από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η εκμετάλλευσή του έχει περιέλθει πλέον στη Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Το θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων αναμένεται να εξεταστεί και στη συνάντηση που θα έχει ο κ.Παρασκευόπουλος με το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, στο δημαρχείο της πόλης.
Νωρίτερα, θα επισκεφθεί το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, αλλά και το κτίριο όπου στεγάζεται το πρωτοδικείο και εφετείο, στην οδό Σκουζέ 3-5 & Φίλωνος.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣΠ, αναμένεται να θέσουν στον υπουργό, το θέμα της αναγκαίας παραμονής των δικαστηρίων και εισαγγελιών εντός των ορίων του δήμου Πειραιά, αλλά και δύο βασικά θέματα που έχουν, όπως αναφέρουν, απαξιώσει και περιορίσει τη δικηγορική εργασία. Το ένα, αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες από τον Ιούνιο του 2010 και το δεύτερο την επιβολή του δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές.
Αναφορικά με τις αναγνωριστικές αγωγές, ο πρόεδρος του ΔΣΠ έχει τονίσει ότι αν κάνεις και μία απλή αναγνωριστική αγωγή θα πρέπει να πληρώσεις το 1,15% επί του αιτημένου ποσού στο δικαστήριο. Αυτό ουσιαστικά, υποστηρίζει, λειτουργεί απαγορευτικά για κάποιον που θέλει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ειδικά για τις μεγαλύτερες αξιώσεις. Για παράδειγμα, αναφέρει, όταν υπάρχει μια αξίωση 100.000, την ημέρα που θα γίνει το δικαστήριο υπάρχει η υποχρέωση να δοθούν στο δημόσιο 1150 ευρώ, ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης.
Για το θέμα της επιβολής 23% ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες τόνισε ότι ο ΔΣΠ θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη είναι ένα δημόσιο αγαθό. Σημειώνεται ότι το θέμα του ΦΠΑ είναι σε εκκρεμότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από του δικηγόρους του Βελγίου, ενώ αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το θέμα και η Ένωση και των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης.
Κατά την επίσκεψή του στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωτοδικείο και εφετείο Πειραιά, ο κ. Παρασκευόπουλος αναμένεται να έχει συνομιλία με το προσωπικό των δικαστηρίων και τους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι, σύμφωνα πληροφορίες, θα εκθέσουν τις ανάγκες σε προσωπικό, ιδιαίτερα αυτό της γραμματειακής υποστήριξης αλλά και κάλυψης συγκεκριμένων αναγκών για το κτίριο.