Εφιάλτης αρχίζει για το Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες που προσδοκούν από αυτόν υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής πρόνοιας. Τα κενά που θα προκύψουν είναι αδύνατο να αναπληρωθούν καθώς στους σχετικούς δημοτικούς φορείς υπηρετούν περίπου 2.500 συμβασιούχοι έργου που οδηγούνται στην έξοδο καθώς, όπως δηλώθηκε και επισήμως, μόνο οι 5.200 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλισμένη την παραμονή τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει συνολικά 18 ανεξάρτητους δημοτικούς φορείς, εκ των οποίων κάποιοι προσφέρουν σημαντικό έργο και άλλοι φυτοζωούν ή λειτουργούν ουσιαστικά μόνο για να «τακτοποιούνται» πρόσωπα από το περιβάλλον των δημάρχων στα διοικητικά τους συμβούλια. Βάσει του «Καλλικράτη», οι 18 αυτοί φορείς θα πρέπει να συγχωνευτούν σε δύο ή τρεις -εάν θεωρηθεί ότι και το δημοτικό ραδιόφωνο πρέπει να διατηρήσει αυτοδύναμη παρουσία.

Καθαριότητα

Τραγωδία χωρίς κάθαρση απειλείται όμως στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, που εκτελείται όχι από κάποιον φορέα αλλά από την αρμόδια διεύθυνση. Στη διεύθυνση αυτή υπηρετούν 706 συμβασιούχοι (20,5% του συνόλου). Εξ αυτών οι 86 είναι οδηγοί απορριμματοφόρων, οι 220 δουλεύουν στην αποκομιδή και 400 στον οδοκαθαρισμό. Θεωρητικώς απομένουν 406 μόνιμοι οδηγοί (εάν δεν έχουν αποσυρθεί σε υπηρεσίες γραφείου ή «υψηλών προσώπων») και 1.410 για την αποκομιδή. Με πλήρη εξαφάνιση απειλούνται και τα καροτσάκια του οδοκαθαρισμού, αφού οι 400 συμβασιούχοι είναι το 33,3% του συνόλου στον κλάδο.

Συνέπειες

Δύο χθεσινές ανακοινώσεις του Δήμου Αθηναίων αναφέρονται στις ήδη καταγραφόμενες συνέπειες της απομάκρυνσης συμβασιούχων εργαζομένων. Ο δήμος δικαιολογεί την καθυστέρηση στην αποκομιδή των σκουπιδιών, μετά την πενθήμερη απεργία, στην απόλυση 100 συμβασιούχων από τον ΧΥΤΑ της Φυλής και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.