Την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ζητά από την κυβέρνηση η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), κάνοντας λόγο για «πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας διαλόγου» αναφορικά με την απουσία διαβούλευσης πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση.
«Είναι η δεύτερη φορά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας που η νέα συγκυβέρνηση υιοθετεί την αντισυνταγματική διαδικασία των πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης συγκυβέρνησης που με πάθος, ως αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
Χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή της κυβέρνησης «αντισυνταγματική» και «καταστροφική» και την κατηγορεί ότι «καταληστεύει […] τα χρήματα του ελληνικού λαού για την αποπληρωμή χρεών που δεν είναι δικά του», με αποτέλεσμα ένα «χρεοκοπημένο ελληνικό δημόσιο» και εξαντλημένα αποθεματικά «για τις κοινωνικές ανάγκες, τα νοσοκομεία, τα ήδη υποχρηματοδοτημένα σχολεία, και τα επιδόματα ανεργίας».
Ζητά δε από την κυβέρνηση «να πάψει να ακολουθεί επικίνδυνα μονοπάτια, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τη χώρα σε οικονομική ασφυξία» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να «επαγρυπνούν για αγώνες υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών».
Ακόμη, η ΔΟΕ σε έντονο τόνο αναφέρεται και στο νέο πολυνομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στην εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας διαλόγου» και για «απαράδεκτη πρακτική» από μέρους της κυβέρνησης.
«[Η κυβέρνηση] έρχεται να ανεβάσει την ίδια κακοπαιγμένη παράσταση που τόσες φορές έχουμε παρακολουθήσει με άλλους πρωταγωνιστές. Εξοργίζει, όμως, με την απόλυτη μετάλλαξη που υπέστη μέσα σε τρεις μήνες, περνώντας από τις γραμμές των εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων στην κυβερνητική ”αμνησία” και την αθέτηση των οραμάτων που ευαγγελιζόταν για την εκπαίδευση και συνέπιπταν με τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Τονίζει, επίσης, ότι θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το να αποστείλει στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες άμεσα και σε ολοκληρωμένη μορφή το κείμενο του πολυνομοσχεδίου και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο. «Οτιδήποτε άλλο μόνο ως πρόθεση σύγκρουσης με τους εκπαιδευτικούς μπορεί να ερμηνευτεί» προσθέτει.
Το ΔΣ της ΔΟΕ θα προχωρήσει σε αναλυτική τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου αμέσως μόλις του δοθεί το πλήρες κείμενο και θα καλέσει τις ΓΣ των Συλλόγων να τοποθετηθούν στο περιεχόμενό του. Ταυτόχρονα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό με την ΟΛΜΕ, σε πρώτη φάση, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους με την εκπαιδευτική διαδικασία, φορείς με στόχο την ανάδειξη κι επίλυση όλων των καυτών ζητημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης.