Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλαβε να συντονίσει τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και να μειωθούν οι παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου, με στόχο τη μείωση των σχετικών προστίμων που καλείται η χώρα να καταβάλλει.

Το σύστημα παρακολούθησης ενσωμάτωσης κοινοτικών Οδηγιών αποτελεί μια καινοτομία της κυβέρνησης. Πλέον αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για τη συστηματοποίηση και την παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων, αλλά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους ανά υπουργείο.

Το σύστημα αναπτύχθηκε με μηδενικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο ενώ το ποσοστό μη ενσωμάτωσης των Οδηγιών από την Ελλάδα έπεσε από το 2,4% στο 1%. Η εντυπωσιακή αυτή μείωση μεταφράζεται σε όφελος εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από την αποφυγή προστίμων, αλλά και στη βελτίωση της εικόνας της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και της εν γένει ασφάλειας δικαίου που πρέπει να διέπει τη χώρα μας.

Η σχετική μηνιαία αναφορά θα δημοσιοποιείται στη διεύθυνση www.antiproedros.gov.gr, τηρώντας τις αρχές διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση.