Με τη συζήτηση γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα να έχει ανοίξει και πάλι έπειτα και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Μεγάλη Βρετανία, ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο από το 1991 δίνει μια νέα διάσταση στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστραφούν τα γλυπτά στη χώρα.
Η βρεαντική εφημερίδα «The Telegraph» αποκάλυψε το ντοκουμέντο το οποίο αναφέρει πως ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα μπορούσε να αλλάξει.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή το 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του. Ακόμη και σήμερα αυτό είναι το βασικό νομικό επιχείρημα των υπευθύνων του μουσείου σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν τα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με την «The Telegraph», λοιπόν, στο έγγραφο καταγράφεται η θέση του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα πριν από 30 χρόνια. Ο Σερ Ντέιβιντ Μάιερς, αποδεχόταν ότι το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».
«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» .
Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού, Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.
«Ισχυρό επιχείρημα για την επανένωση»
Θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος και όχι απλώς μία υποσημείωση στην επίσκεψη του στη Μεγάλη Βρετανία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επανένωσή τους, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Αν βρισκόμουν στη θέση του πρωθυπουργού Τζόνσον και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσον αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτής της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times».
«Αν επισκεφτείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καταλάβετε τι εννοώ. Εκεί πρέπει να δει κάποιος τα γλυπτά, δίπλα στα πρωτότυπα έργα που άφησε πίσω ο Έλγιν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο τμήμα των γλυπτών που φιλοξενείται τώρα στο Λονδίνο και αναπαρίσταται στο Μουσείο της Ακρόπολης από γύψινα εκμαγεία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο και όχι ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης.
Ο πρωθυπουργός, τόνισε, δε στην ίδια συνέντευξη ότι κατανοεί τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, πως ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου «άπαντες ζητούν ό,τι εκτίθεται στο Μουσείο», αλλά επέμεινε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια «ειδική περίπτωση».