Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) μετά τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για συνέχιση λειτουργίας κέντρων κράτησης κλειστού τύπου.
Ύστερα από συνάντησή τους την Παρασκευή με την αναπληρώτρια υπουργό, εκπρόσωποι της ΠΟΣΥΦΥ εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν ότι «η κ. Χριστοδουλοπούλου διευκρίνισε ότι η συνέχιση λειτουργίας ορισμένων κέντρων κλειστού τύπου εξυπακούεται λόγω αναγκαιότητας ύπαρξής τους αλλά και λόγω ιδιαίτερων συνθηκών που τα διέπει».
Σημειώνεται ότι η μετεξέλιξη των κλειστών κέντρων κράτησης σε χώρους «ελεύθερης φιλοξενίας» προϋπέθετε τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήταν πιθανό να απέρριπτε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης (ως «μη επιλέξιμες») και να αξίωνε την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για την κατασκευή τους. Την ανάγκη να διατηρηθούν ορισμένα κλειστά κέντρα κράτησης είχε επισημάνει σε δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτης Χαρέλας, ανέφερε ενδεικτικά ότι «τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν σε Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη και στο Φυλάκιο Έβρου δεν πρόκειται να μετατραπούν σε ανοικτές δομές» και προσέθεσε ότι η αναπληρώτρια υπουργός προτίθεται να χρησιμοποιήσει εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία για τη στέγαση των μεταναστών που ανήκουν στην κατηγορία των «μη απελάσιμων».
Από την ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ προκύπτει, τέλος, ότι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η δημιουργία νέων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), όπου γίνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης των παράτυπων μεταναστών. ΚΕΠΥ λειτουργούν σήμερα σε Έβρο και Μυτιλήνη.