Τα μέλη της 17 Νοέμβρη, που είχαν μυθοποιηθεί από μέρος του ελληνικού λαού, δεν ήταν «πιόνια» μυστικών υπηρεσιών, ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι που κατάφεραν να μείνουν ασύλληπτοι γιατί ήταν λίγοι, αυτάρκεις και τυχεροί, τόνισε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ κατά την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, του βιβλίου του «Greek Urban Warriors. Resistance and Terrorism 1967-2014» (Έλληνες αντάρτες πόλεων. Αντίσταση και Τρομοκρατία 1967-2014), που κυκλοφορεί, στα αγγλικά, από τις εκδόσεις Lycabettus Press.
O κ. Κίσλινγκ είχε την ευκαιρία να μελετήσει αντίγραφα των τριών τετραδίων, όπου από το 1990 έως το 1997 η 17 Νοέμβρη κατέγραφε σε καθημερινή βάση τα έξοδα. Όπως είπε, τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτό αυτά τα τετράδια έρχονται σε αντίθεση με τις ομολογίες των μελών που ήταν «ελλιπείς και ανακριβείς εξιστορήσεις των γεγονότων».
Επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεση τους στον αγώνα τους κατά των «πραγματικά ενόχων», όπως τους χαρακτήρισε, μελών της 17 Νοέμβρη, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν συνέβαλαν στην «ορθή κατανόηση» της οργάνωσης.
Το βιβλίο είναι προϊόν έρευνας πέντε χρόνων. Ο κ. Κίσλινγκ παρακολούθησε τις δίκες των μελών της 17 Νοέμβρη στο εφετείο, μίλησε με ανθρώπους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και ερεύνησε το αρχειακό υλικό, στην προσπάθειά του ανανακατασκευάσει την άγνωστη ιστορία του ελληνικού ένοπλου επαναστατικού κινήματος, από τη δολοφονία του στελέχους της CIA Ρίτσαρντ Γουελς, το 1975, μέχρι σήμερα.
Ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ παραιτήθηκε από το αμερικανικό διπλωματικό σώμα το 2003, ενώ υπηρετούσε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και στην επιστολή του στον τότε υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την αντίθεση του για την πολιτική στο Ιράκ.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Μάικλ και Κίτι Δουκάκη, του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και τη συντόνισε ο διευθυντής του, Ντέιβιντ Γουίσνερ.