Έκκληση προς όλες τις πλευρές να πρυτανεύσει η λογική και η εργασιακή ειρήνη, απηύθυνε το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, με αφορμή τη σημερινή απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας το επόμενο 48ωρο. Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι τις 06:00 της 26ης Νοεμβρίου με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατέληξε σ’ αυτή την απόφαση αφού δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων στην υπογραφή και των υπόλοιπων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι έλληνες ναυτεργάτες αφού δεν απεργούν στο σύνολό τους -καταλήψεις υπάρχουν μόνο – οι επαγγελματίες συνδικαλιστές των σωματείων τους, καθορίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τον φόβο μήπως χάσουν τους παχυλούς μισθούς τους γι΄ αυτό δεν ρωτάνε τους ναυτεργάτες εάν επιθυμούν να απεργήσουν ή όχι».

O Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας για τη Νέα Δημοκρατία και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρει πως «Σε αυτή τη δύσκολη -εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά- συγκυρία οφείλουμε να επιδεικνύουμε σύνεση. Να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές να βρεθεί λύση».

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να παίζει με ζητήματα καίριας σημασίας.