Ένα πλαίσιο οριστικής επίλυσης του μείζονος ζητήματος χαρτογράφησης των βοσκοτόπων, που άμεσα συνδέονται με τις ενισχύσεις προς τους κτηνοτρόφους, αναζητείται στη σύσκεψη που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τη συμμετοχή των περιφερειαρχών, εκπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.
Ο κ. Αποστόλου νωρίτερα είχε συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτροφικών οργανώσεων όπου συζητήθηκαν τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Όπως επισημαίνεται, στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) η κτηνοτροφία στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κρίση, με χιλιάδες κτηνοτρόφους να έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους και πολλούς άλλους να βρίσκονται στα όρια της εγκατάλειψης.
«Η Ελλάδα» αναφέρεται «παραμένει μαζικός εισαγωγέας στον τομέα του κρέατος. Σήμερα η ελληνική αγορά εισάγει τουλάχιστον το 80% του βόειου κρέατος, το 70% του χοίρειου και το 15% του κρέατος των ορνίθων».
Οι κτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν τον έλεγχο και εκρίζωση των ζωονόσων, επαναφορά του παστεριωμένου γάλακτος στις πέντε ημέρες, υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προιόντα, μείωση των φορολογικών συντελεστών, ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης των αγροτών, αλλά και μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς και αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων».
Ειδικά για τα βοσκοτόπια, ο ΣΕΚ ζητεί, να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με τη μέριμνα των οικείων κτηνοτροφικών οργανώσεων, διότι διαφορετικά, όπως σημειώνει «δε θα μπορεί να γίνει η κατανομή και διάθεση των βοσκήσιμων εκτάσεων για το τρέχον έτος».