Τη διαφύλαξη του κύρους, της ακαδημαϊκότητας και της αξιοπιστίας του ελληνικού πανεπιστημίου από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, ζητά με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Καθηγητών Πανεπιστημίου, Νίκος Σταυρακάκης, με αφορμή τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας που οδηγούν στην κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η Ομοσπονδία εγκαίρως είχε επισημάνει την «ασυνήθιστη και έντονα εκφυλιστική κατάσταση νεποτισμού που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, με πρωτεργάτες μέλη συγκεκριμένης οικογένειας πανεπιστημιακών».
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ο προηγούμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρήγγειλε τη διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης που κατέληξε σε λεπτομερές πόρισμα 130 σελίδων, στο οποίο περιγράφηκαν και καυτηριάστηκαν αναλυτικά οι παρανομίες του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και των εμπλεκομένων προσώπων.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαβίβασε το πόρισμα στο υπουργείο Παιδείας και στην Εισαγγελία για τις επιβαλλόμενες διοικητικές και ποινικές συνέπειες.

Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος των καθηγητών επισημαίνει ότι «με τις κινήσεις αυτές το Πανεπιστήμιο μπόρεσε να επιτύχει ένα μεγάλο μέρος της επιβαλλόμενης αυτοκάθαρσης, που θα τελειωθεί όταν επιβληθούν και οι σχετικές πειθαρχικές ποινές».

Επίσης τονίζει ότι δεν πρέπει, με αφορμή τα φαινόμενα στο συγκεκριμένο τμήμα να γενικεύονται και να χρησιμοποιούνται για διασυρμό του Δημόσιου Πανεπιστημίου γιατί οι παρανομίες που διαπιστώνονται αποτελούν ευτυχώς εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
«Ειδικότερα αν το φαινόμενο του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας υπάρχει σε άλλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας π.χ. πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ δεν επιτρέπεται να λαθροβιεί στον πανεπιστημιακό χώρο».

Όμως ο κ. Σταυρακάκης τονίζει ότι έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι το «κυνήγι μαγισσών» αποτελεί το σίγουρο καταφύγιο εκείνων που έχουν τραγική ένδεια ιδεών, θέσεων και πολιτικών.