«Μου ήρθε 30 του μηνός ένα μέιλ, μπήκα μέσα και έλεγε ότι σε περίπτωση που δεν κάνω αναβάθμιση θα παγώσει ο λογαριασμός μου και δε θα μπορώ να προβώ σε κινήσεις. Μπήκα μες στο λογισμικό, έβαλα τους κωδικούς από το e-banking και με τρεις κινήσεις μου πήραν 916 ευρώ» εξομολογείται θύμα της διαδικτυακής απάτης με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» – phishing μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων.
«Ήταν τα λεφτά με τα οποία περνάω το μήνα μου, ήταν το επίδομα ανεργίας που παίρνω, με αποτέλεσμα να μη μπορώ να βγάλω το μήνα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η κυρία Σοφία Λεοντίου.
Με τη μέθοδο του ψαρέματος οι απατεώνες στέλνουν ένα μέιλ και λένε ότι ο λογαριασμός έχει παραβιαστεί και θα πρέπει τα θύματα να ξαναβάλουν τους κωδικούς τους. Τότε αποκτούν πρόσβαση στην τράπεζα των θυμάτων.
Μια άλλη γυναίκα που έπεσε θύμα phishing δήλωσε: «Έλαβα στο κινητό μου ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σαν υπηρεσία ασφάλειας της Τράπεζας στην οποία έχω τα χρήματά μου, θεώρησα ότι είναι κάτι το αυτοματοποιημένο, δε σκέφτηκα ότι πιθανότατα έχουν χακαριστεί κάποια βήματα στη διαδικασία του εμβάσματος εντός της Τράπεζας. Με το που το καταχώρησα άνοιξε ένα νέο παράθυρο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου η Τράπεζα με ενημέρωνε ότι μόλις είχα εκτελέσει μεταφορά ποσού 1500 ευρώ».
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και οι τράπεζες ζητούν από τους πολίτες που λαμβάνουν τέτοια ύποπτα μέιλ, να καταγγέλλουν απευθείας το συμβάν και σε καμία περίπτωση να μην καταχωρούν τους κωδικούς των λογαριασμών τους.
Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες το τελευταίο 9μηνο
Διαπιστώνεται αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες τους τελευταίους 9 μήνες. Επίσης, σε σύνολο 50 εκατ. τραπεζικών συναλλαγών, 40 εκατ. ευρώ έχουν κάνει φτερά. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν εντοπίσει 100 είδη απάτης, εκ των οποίων το 54% πραγματοποιείται μέσω χρεωστικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών και το 46% με την υπόσχεση «εύκολου χρήματος».
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και την συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, δημιουργείται συντονιστικό κέντρο για τις διαδικτυακές απάτες και την υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος»-phishing, στην Αστυνομία, με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ενώ άμεσα ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες.