Στην Αγκάλη- μια από τις παραλίες της Άγιας Άννας-η εικόνα είναι άκρως απογοητευτική καθώς το ρέμα, λίγα μέτρα από τη θάλασσα, έχει εδώ και ώρες υπερχειλίσει. Οι περισσότεροι δρόμοι και στενά είναι κομμένα είτε μερικώς, είτε ολοσχερώς.
Αποστολή στη Βόρεια Εύβοια: Ρεπορτάζ– Δήμητρα Τριανταφύλλου – Φωτογραφίες – Γιάννης Κέμμος
Λίγο να στρέψει κανείς το βλέμμα προς τα πάνω εντοπίζει αμέσως την «πηγή» του προβλήματος- τα μαύρα καμένα δέντρα σε όλη την πλαγιά πάνω από την Αγκάλη δίνουν τον τελικό θλιβερό τόνο στο λασπώδες τοπίο.
Η βασική εικόνα που επικρατεί είναι η λάσπη ανακατεμένη με φερτά υλικά, μπάζα και σκουπίδια, αλλού ψηλότερη αλλού πιο χαμηλή- σε αυτή την περίπτωση το ύψος έχει κατέβει λόγω πολύωρης δουλειάς των κατοίκων αλλά και μιας μπουλντόζας του Δήμου που συνεχίζει να δουλεύει μέχρι αργά το απόγευμα.
«Δεν μας φτάναν οι φωτιές, έχουμε τώρα και τις πλημμύρες. Έβρεχε από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 05.00 το πρωί. Από τις 06.00 που σταμάτησε, όλες αυτές τις ώρες με το λάστιχο στο χέρι είμαστε» μας λέει η Μαρία Σπανού η οποία διατηρεί με την οικογένεια της ταβέρνα στην παραλία της Αγκάλης. Το σπίτι τους είναι ακριβώς από πάνω. Ακόμα και δώδεκα ώρες μετά, η οικογένεια συνεχίζει να παλεύει με τη λάσπη.
«Στην αρχή τη βγάζαμε έξω με τα φτυάρια. Πρώτη φορά άρχισε να μπαίνει κατευθείαν στα σπίτια αυτό το μείγμα νερού, χώματος και στάχτης. Θέλουμε άλλες τρεις ημέρες για να φτιάξουμε το ισόγειο και την αυλή έξω. Κάνουμε το σταυρό μας να μην ξαναβρέξει.»
«Τώρα που κάηκε το δάσος, κάθε φορά που θα βρέχει, αυτό θα γίνεται» λέει με τη σειρά του ο Κυριάκος Σπανός και συνεχίζει: «Και με την κακοκαιρία ‘Ζορμπάς’ το 2018 είχε βρέξει πάρα πολύ αλλά την παραλία έτσι διαλυμένη πρώτη φορά τη βλέπουμε».
Τα έργα προετοιμασίας ξεκίνησαν αργά
Ο Νίκος Σπανός, ο γιος της κας Μαρίας και του κου Κυριακού τονίζει και αυτός με τη σειρά του πως τα έργα προετοιμασίας για τις βροχές ξεκίνησαν πολύ αργά. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Μόλις πριν από 10 ημέρες έφτασαν στην περιοχή τα συνεργεία που θα κάνουν τα κορμοδέματα, 45 ολόκληρες μετά την καταστροφή. Πριν από κάποιες ημέρες, κάτοικοι από τις πυρόπληκτες περιοχές πήγαμε στη Νομαρχία στην Χαλκίδα να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση και την αργοπορία και μας είπαν ότι θα το βλέπανε».
Σημειώνεται εδώ ότι εργαζόμενος σε ένα από αυτά τα συνέργεια ανέφερε στο Newsbeast πως έχει πιάσει δουλειά για τα κορμοδέματα εδώ και μόλις δύο ημέρες.Σύμφωνα πάντως με την κα Σπανού κάποιοι άνθρωποι που μένουν στην Χαλκίδα και διατηρούν εδώ τα εξοχικά τους, έχουν πληροφορηθεί ότι τα ισόγεια και τα υπόγεια στα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει.
«Μαύρη λάσπη πρώτη φορά βλέπουμε»
«Αν αρχίσετε να ανεβαίνετε προς τα πάνω θα δείτε ότι όλος ο δρόμος είναι μαύρος. Μαύρη λάσπη, ανακατεμένη με κλαριά και κορμούς δέντρων. Είναι πρωτόγνωρο το θέαμα στην παραλία» λέει στο Newsbeast και ο Μάνος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος έχει το εξοχικό του στην Αγκάλη εδώ και 30 χρόνια.
Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει: «Στις φωτιές, το σπίτι μου κάηκε λίγο στην πίσω πλευρά. Είχαν όμως καεί κάτι σωλήνες της αποχέτευσης που δεν τους είχα δει και αυτό προκάλεσε προβλήματα με τη βροχή. Ένα κομμάτι του ρέματος εδώ στην Αγκάλη είχε γίνει δρόμος με αποτέλεσμα να έρθουν τώρα και να μας πνίξει η λάσπη και τα νερά. Τα έσπασαν όλα με άναρχο τρόπο».
Σύμφωνα με τον κο Θεοδωρακόπουλο, (ο οποίος ανήκει σε φυσιολατρική ομάδα που ασχολήθηκε ενεργά με το ρεύμα της Πικροδάφνης στην Αθήνα), αν οι υπεύθυνοι δεν θέλουν η Αγκάλη να «τρώει λάσπη» σε κάθε βροχή, θα πρέπει να ανοιχτεί η κοίτη του ρέματος για να δουλέψει αυτό φυσιολογικά και να γίνει αναγκαστικά μια νέα παράκαμψη για να περνούν τα αυτοκίνητα.