Από την 1η Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση παραλαμβάνει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τη διαχείριση του προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
Όπως γνωστοποίησε, «από την άνοιξη του 2017, η παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών έχει στηρίξει τη διαβίωση περισσότερων από 200.000 ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική οικονομία μέσω της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.
Η οικονομική βοήθεια παρέχεται στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας με την Οδηγία της Ε.Ε. για τις Συνθήκες Υποδοχής (EU Reception Conditions Directive), σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της Ε.Ε. παρέχουν υλικές συνθήκες υποδοχής σε όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ανάγκη».
Επισημαίνεται πως η πρωτοβουλία αποτέλεσε μέρος του προγράμματος ESTIA, που ξεκίνησε το 2018 και περιλάμβανε υπηρεσίες στέγασης και οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο, το κομμάτι της στέγασης μεταβιβάστηκε ήδη στη διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης, στα τέλη του 2020.
Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει, στην ίδια ανακοίνωση, πως το πρόγραμμα ESTIA έχει σημειώσει θετικά αποτελέσματα τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τους αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και την ένταξη, και προσθέτει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το πρόγραμμα να συνεχίσει με επιτυχία.
Η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μιρέιγ Ζιράρ, τονίζει ότι «είναι σημαντικό όλοι οι αιτούντες άσυλο που χρειάζονται στήριξη, να συνεχίσουν να την λαμβάνουν αδιάλειπτα, καθώς και να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής».
Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το πρόγραμμα
«Η μετάβαση των σχετικών προγραμμάτων από τους διεθνείς οργανισμούς στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί σημαντικό βήμα και εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για πλήρη ανάκτηση του ελέγχου στο Μεταναστευτικό», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της παραλαβής από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο, από αύριο, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ευχαριστεί την Ύπατη Αρμοστεία για την ως τώρα συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
«Με αυτή τη μετάβαση και σε συνδυασμό με την ανάληψη υλοποίησης του στεγαστικού προγράμματος ΕΣΤΙΑ που ανέλαβε το Υπουργείο από τον Σεπτέμβριο του 2020 (ESTIA II και κατόπιν ESTIA 2021) καλύπτονται οι σχετικές υποχρεώσεις της χώρας για παροχή υλικών συνθηκών στους αιτούντες άσυλο», προσθέτει.
Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χτες, φορέας υλοποίησης του προγράμματος παροχής οικονομικού βοηθήματος είναι η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και εταίρος υλοποίησης το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο θα ανατεθεί η παροχή του βοηθήματος.
Όπως είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο, το οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται μόνο στους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας του υπουργείου Μετανάστευσης ή σε δομές που λειτουργούν διεθνείς οργανισμοί, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ και φορείς εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΜΚΟ.
Επίσης, προϋπόθεση αποτελεί οι ωφελούμενοι να μην εργάζονται ή η εργασία τους να μην αποφέρει επαρκείς πόρους.
Το βοήθημα διακόπτεται εφόσον εκδοθεί η απόφαση επί της αίτησης διεθνούς προστασίας, εφόσον υπάρξει παραίτηση ή ανάκληση της αίτησης διεθνούς προστασίας και σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης της φυσικής παρουσίας του ωφελούμενου σε θέση στέγασης.
Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, διακόπτεται με τη συμπλήρωση δώδεκα συνεχόμενων μηνιαίων καταβολών του βοηθήματος στον ωφελούμενο, εξαιρουμένων «όσων εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι ως προς το νομικό τους καθεστώς» εφόσον υποβάλουν εκ νέου αίτημα στον φορέα υλοποίησης.
Διακοπή παροχής του βοηθήματος υπάρχει επιπλέον, σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης εκ μέρους του ωφελούμενου του κανονισμού λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αιτών έχει αποκρύψει οικονομικούς πόρους και σε περίπτωση που ο αιτών εργάζεται και οι αποδοχές από την εργασία του «είναι ίσες ή ξεπερνούν το 50% του ύψους αναλογικά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» λαμβάνοντας υπόψη «ότι η στέγαση των ωφελούμενων παρέχεται σε είδος».
Οι ωφελούμενοι υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς στέγασης σχετικά με τυχόν έμμισθη απασχόλησή τους.
Στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρεται ότι το οικονομικό βοήθημα μπορεί να περιοριστεί κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του φορέα υλοποίησης και σε περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών, φθοράς εξοπλισμού ή υπερκατανάλωσης ρεύματος ή νερού ή σε ωφελούμενους που εργάζονται, αλλά η εργασία τούς αποφέρει εισόδημα μικρότερο του 50% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Το ποσό παραμένει το ίδιο με αυτό που παρείχε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας των ωφελούμενων και ανάλογα με το αν τους παρέχεται σίτιση ή όχι στη δομή.
*Φωτογραφία αρχείου