Απαντήσεις για το θέμα των παρενεργειών των εμβολίων για τον κορονοϊό κλήθηκαν να δώσουν για ακόμη μία φορά σήμερα οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία το απόγευμα της Πέμπτης.
Προηγήθηκε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος τόνισε, εμφατικά, ότι «δεν μπορεί υγιείς άνθρωποι να κάνουν τα εμβόλια και μετά να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους», ανοίγοντας ένα κύκλο απαντήσεων και αππό τους τρεις του πάνελ του Υπουργείου Υγείας.
«Από τότε που ανακαλύφθηκε το πρώτο εμβόλιο και μέχρι σήμερα, τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Έχουμε μειώσει την παιδική θνητότητα εξαιρετικά σε όλο τον κόσμο. Έχουμε αυτό τον πληθυσμό στη γη ακριβώς γιατί ανακαλύψαμε τα εμβόλια», σημείωσε αρχικά η κ. Γκάγκα.
«Πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας. Μπορεί να μας τσιμπήσει μία σφήκα ενώ είμαστε τελείως υγιείς και να πεθάνουμε μετά από 5 λεπτά από αναφυλακτικό σοκ», πρόσθεσε. Ωστόσο, «οι πιθανότητες σοβαρών παρενεργειών είναι ελάχιστες».
«Υπάρχουν κάποιες αναφορές θανάτων που αναφέρονται ότι πιθανώς σχετίζονται με το εμβόλιο. Είναι ένας διψήφιος μικρός αριθμός, αν σκεφτείτε τα εκατομμύρια των δόσεων που έχουν γίνει. Αυτός δεν έχει επαληθευτεί κιόλας. Δηλαδή είναι σαν να λέμε ένας ασθενής κάνει ένα εμβόλιο σήμερα και μετά από 15 ημέρες έχει έναν αιφνίδιο θάνατο. Αιφνίδιο θάνατο στο γενικό πληθυσμό έχουμε συχνά», διευκρίνισε ακόμη η υπουργός, τονίζοντας, στη συνέχεια, πως «το όφελος από τον εμβολιασμό σε σχέση με το κίνδυνο από τη νόσο είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο».
«Ποτέ στην ιστορία την πρόσφατη της Ιατρικής δεν είχαμε τόσο άμεση πληροφόρηση και καθημερινή για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανίσει κάποιος εμβολιασμένος σε όλο τον κόσμο. Είναι πια τόσο εύκολο να έχεις διάχυση της πληροφορίας, οπότε είναι πραγματικά η στιγμή που έχουμε όλες τις πληροφορίες στα χέρια μας.
Και προφανώς όταν γίνονται πάνω από 6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειε», τόνισε από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου.
Εστίασε, έπειτα, στο ότι «η χρονική συσχέτιση δεν είναι απαραίτητα και αιτιολογική συσχέτιση. Δηλαδή το γεγονός ότι κάποιος έχει έναν αιφνίδιο θάνατο ή οτιδήποτε άλλο λίγες μέρες μετά από ένα εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο ότι συνδέεται.
Το ψάχνουμε, γίνεται πάντα ενδελεχής έλεγχος και υπάρχει, σας διαβεβαιώ, σημαντική διάχυση της πληροφορίας. Ανά πάσα στιγμή ξέρουμε για κάθε καινούργια παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί».
«Πολλές καθημερινές μας ενέργειες έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο»
«Να προσθέσω και εγώ για παράδειγμα ότι υπάρχουν πολλές καθημερινές μας ενέργειες που έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο. Για παράδειγμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο να πεθάνουμε από αυτοκινητιστικό πηγαίνοντας στη δουλειά μας πάρα από το εμβόλιο», σημείωσε ακολούθως ο κ. Μαγιορκίνης.
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στη δουλειά μας, πρέπει να πάμε στη δουλειά μας. Θέλω να πω ότι υπάρχουν πάρα πολλές, πάρα πολλές δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά και έχουν πολύ-πολύ υψηλότερο κίνδυνο για να πεθάνουμε», κατέληξε ο καθηγητής στην απάντησή του.