Εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μαζί με πρόσφυγες κάθε θρησκείας, συγκεντρώθηκαν, σήμερα το μεσημέρι, στον χώρο όπου βρίσκεται το εμβληματικό άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης και συμπροσευχήθηκαν για τους πρόσφυγες, έναν αιώνα τώρα, από την Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα. Επειδή, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «ο πόνος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχουν έθνος, ούτε θρησκεία» αλλά και επειδή «πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια για να παραμείνουμε άνθρωποι και να διατηρήσουμε ζωντανή την καρδιά και το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει το ΑΠΕ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας Sant’Egidio, καθολικοί ιερείς και μοναχοί, ο επίσκοπος Αμορίου, Νικηφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος. Προσευχήθηκαν με ύμνους. Ανάμεσα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες. «Φωτογραφίες μνήμης της Μεγάλης Καταστροφής, μια μητέρα με ένα παιδί εδώ, μπροστά στο Κάστρο, σκηνές στην άκρη του νερού, αποβάθρες γεμάτες κόσμο, οικογένειες που προσεύχονται χωρίς να έχει μείνει τίποτα γύρω». Αλλά και σε έγχρωμες φωτογραφίες. «Ενός πατέρα που προσπαθεί να κρατήσει το κοριτσάκι του ζωντανό. Εικόνες παιδιών που μεταφέρονται στους ώμους για να διασχίσουν ποτάμια».
«Θέλουμε, είπε ο εκπρόσωπος της Sant’Egidio, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη όλων των θυμάτων του παρελθόντος και του παρόντος, στα ταξίδια της ελπίδας. Η σημερινή μας προσευχή να αφορά και τη νέα τραγωδία στο Αφγανιστάν, αλλά και τους πάρα πολλούς πρόσφυγες μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ Μιανμάρ και Μπαγκλαντές, στην Αιθιοπία, την Υεμένη, την Ερυθραία, στον κόσμο όλο. Προσευχόμαστε για να μετατραπούν αυτά τα ταξίδια, από θανάτους προς την ελπίδα σε έναν κόσμο ελπίδας. Προσευχόμαστε η Ευρώπη να παραμείνει ανθρώπινη και να ξαναβρεί τον εαυτό της».
Σύντομοι χαιρετισμούς απηύθυναν, ο επίσκοπος Αμορίου και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, ενώ τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι στόλισαν με λουλούδια το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας.