Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κρήτη, με το Ηράκλειο και τα Χανιά να διανύουν τη χειρότερη περίοδο τους από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Αυτή τη στιγμή, όπως είναι φυσικό, η μεγάλη έξαρση του κορονοϊού παρατηρείται στα νησιά, λόγω μεγάλης κινητικότητας του τουρισμού. Οι ειδικοί φοβούνται όμως πως από αρχές Σεπτεμβρίου η έξαρση θα μετατοπιστεί… μαζεμένη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Υπάρχει αναμφίβολα πίεση στο σύστημα υγείας στην Κρήτη» λέει στο Newsbeast ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και προσθέτει: « οι απλές κλίνες covid είναι αυτή τη στιγμή γεμάτες σε ποσοστό 60 % με 70% και οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στο 80%.Τα πράγματα είναι δύσκολα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι είναι στις ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε αρκετούς ασθενείς οι οποίοι είναι νεαροί σε ηλικία. Μια 20χρονη κι ένας γιατρός 45 ετών είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ. Όλοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι».
Για τον κ. Τζανάκη πάντως, η κακή πορεία του νησιού αυτή τη στιγμή σχετίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της με τους 2.000.000 τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη. «Η συγκεκριμένη κινητικότητα δίνει τα τετραπλάσια κρούσματα απ’ ο, τι σε μη τουριστικές περιοχές».
Όσο για το σκόπελο που έχει μπροστά του τώρα το νησί, αυτό που φοβίζει τον κο Τζανάκη είναι ο Δεκαπενταύγουστος. «Αν διοργανωθούν θρησκευτικές τελετές, κοινωνικές εκδηλώσεις, τραπέζια και γλέντια, η κατάσταση μετά θα γίνει πραγματικά πολύ κακή».
«Το ΕΣΥ στην Αθήνα δεν θα πιεστεί δραματικά μέχρι τέλος Αυγούστου»
Μιλώντας με τη σειρά της για τη συνολική εικόνα, η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» λέει χαρακτηριστικά: « Η κατάσταση πηγαίνει σταθερά χειρότερα». Σύμφωνα με την ίδια, το πιο μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην Κρήτη, με την ίδια να θεωρεί πως αυτό σχετίζεται με το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού σε αρκετά σημεία του νησιού.
Σημειώνεται ενδεικτικά ότι στο νομό Ρεθύμνου οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι αυτή τη στιγμή στο 43.17%, στο Ηράκλειο 47.51% και στα Χανιά 45.18%.
Όπως συνεχίζει να εξηγεί η κα Γκάγκα: «Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες και οι δύο ΜΕΘ του Σωτηρία είναι γεμάτες. Δεν είναι βέβαια όλοι διασωληνωμένοι, αλλά έχουμε και 20άρηδες στις ΜΕΘ. Δεν πιστεύουμε ότι τον Αύγουστο, η προοδευτική πίεση που δέχεται ήδη το ΕΣΥ στην Αθήνα, θα προσομοιάζει με αυτή του περασμένου Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρ’ όλα αυτά, μας προβληματίζει έντονα το τι θα φέρει η επιστροφή των αδειούχων στην πόλη στα τέλη του μήνα»
«Στα νησιά για την ώρα η αύξηση, στις μεγάλες πόλεις από Σεπτέμβριο»
Κατά τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, στο 4ο κύμα της πανδημίας βρισκόμαστε ήδη από τις 28 Ιουνίου μιας και από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα είμαστε σταθερά σε ανοδική πορεία.
Ειδικά για την κακή κατάσταση της Κρήτης, ο κος Σαρηγιάννης σημειώνει τα εξής: «το Ηράκλειο της Κρήτης έχει καθημερινό αριθμό 212 κρουσμάτων (κατά μέσο όρο). Αυτός ο αριθμός στις 31/8 θα πέσει στο 130. Υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Απρίλιο o ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στο Ηράκλειο ήταν τα 55. Ενδεικτικά αναφέρω πως σε περιοχές του νησιού που στα τέλη του Απριλίου κατέγραφαν 24 κρούσματα ημερησίως, τώρα έχουν σκαρφαλώσει στα 138. Ηράκλειο και Χανιά βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή τους από την αρχή της πανδημίας, με την Δέλτα να είναι πια κυρίαρχη σε όλο το νησί. Η Κρήτη βρίσκεται στη κορύφωση του κύματος.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στo νησί θα ανέβει λίγο ακόμα και μετά θα αρχίσει να πέφτει. Ο λόγος που στα τέλη του Αυγούστου τα κρούσματα στην Κρήτη θα πέσουν σχεδόν στο μισό, θα είναι τα έκτακτα μέτρα προστασίας, δηλαδή το μίνι lockdown».
Για τον κο Σαρηγιάννη, τρεις είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει την Κρήτη στην τωρινή κατάσταση- η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων (βλ. για παράδειγμα διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων), έπειτα η έλευση των τουριστών και τρίτον ο όχι ικανοποιητικός αριθμός εμβολιασμένων στο νησί.
«Τα lockdown στα νησιά αποδίδουν»
Όση για την επιλεγμένη μέθοδο ανακοπής των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στα νησιά, η οποία δεν είναι άλλη από τα lockdown, για τον κο Σαρηγιάννη: «έχει αποδειχτεί ότι τα πιο ήπια και μετριοπαθή μέτρα, όπως για παράδειγμα η πιστή χρήση της μάσκας, στην Ελλάδα δεν αποδίδουν. Έτσι, πέφτει αναγκαστικά στο τραπέζι η επιλογή των μίνι lockdown, τα οποία καλώς ή κακώς φέρνουν αποτελέσματα. Στη Μύκονο για παράδειγμα, φέτος το καλοκαίρι δούλεψαν».
Όσον αφορά τη συνολικότερη εικόνα στην επικράτεια, σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη: «η Αθήνα έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει λίγο αλλά σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε κάτι δραματικό για την πρωτεύουσα τον Αύγουστο. Ο απλούστατος λόγος που η Αθήνα θα μείνει σταθερή είναι γιατί θα είναι…άδεια. Η Θεσσαλονίκη ακόμα ΄κρατάει΄. Κι οι δύο πόλεις όμως θα αρχίσουν να ανεβαίνουν όταν επιστρέψουν από τα νησιά, την επαρχία και τη Χαλκιδική, οι παραθεριστές. H εκτίμηση μου είναι ότι στα τέλη του Αυγούστου τα κρούσματα στις 31/8 θα είναι περίπου 4.100, θα έχουμε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα».