Η μεγάλη φωτιά που καίει στη Σταμάτα βρίσκεται σε ύφεση σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, με τις φλόγες να έχουν κάψει τουλάχιστον 20 σπίτια, ενώ κάηκαν και αυτοκίνητα.

Ο κοινοτάρχης Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως περίπου 20 σπίτια έχουν καεί σε Ροδόπολη και Διόνυσο και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον διάσπαρτες εστίες στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση έκανε γνωστό πως η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και η εικόνα έχει βελτιωθεί, ενώ υπάρχουν 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό και πραγματοποιείται έρευνα από το ειδικό τμήμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς, όπως θα δείτε και στο βίντεο του Newsbeast.

Φωτιά στη Σταμάτα: «Κλείστε καμινάδες και παράθυρα», το μήνυμα του 112

Mήνυμα έστειλε επίσης το 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη φωτιά που καίει στη Σταμάτα.

Με αυτό καλούνται οι κάτοικοι της Σταμάτας, Ροδόπολης, Δροσιάς, Διονύσου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην μπουν στο εσωτερικό των σπιτιών οι καύτρες.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Όπως αναφέρουν οι αρχές, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Διονύσου, από την συμβολή της με την οδό Θησεώς ενώ ήδη από νωρίς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αγίου Ιωάννου από την συμβολή της με την Λεωφόρο Ροδοπόλεως.

Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Οδό Μακαρίου από την Λεωφόρο Δροσιάς- Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου από την Κωνσταντινουπόλεως.

Πυρομετεωρολόγος εξηγεί τον ρόλο του σημερινού καιρού στη μεγάλη πυρκαγιά

Μια πρόβλεψη που κάνει λόγο για επιδείνωση των ανέμων στην περιοχή της μεγάλης φωτιά στη Σταμάτα αλλά και για υψηλή ευφλεκτότητα της καύσιμης ύλης κάνει στο Newsbeast ειδικός ερευνητής στο meteo.gr.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εκδηλώθηκε πολύ κοντά σε ζώνη μίξης, με την ευφλεκτότητα της καύσιμης ύλης να είναι πάρα πολύ υψηλή» μας λέει ο πυρομετεωρολόγος και συνεργάτης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Μ.Γιάνναρος και συνεχίζει: «Με βάση τις μετρήσεις από το δίκτυο των σταθμών του ΕΑΑ-meteo.gr, στην περιοχή πνέουν άνεμοι στα 3-4 Bf, τοπικά και 5 Bf. Η υγρασία είναι αρκετά χαμηλή (20-30%) και οι θερμοκρασίες κοντά στους 30-32 βαθμούς.

Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν, με τον άνεμο να ανεβάζει ένταση και να φτάνει μέχρι και τα 6 Bf αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ.

Επίσης, η ευφλεκότητα της καύσιμης ύλης φαίνεται να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρότι συνήθως αυτό το διάστημα καταγράφεται γενικά υποχώρηση».

Ισχυρές δυνάμεις στο σημείο

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα (τα 2 για συντονισμό) και 9 αεροσκάφη μαζί με το ρωσικό BERIEV-200

Εκκενώθηκε κατασκήνωση της Ροδόπολης

Στην εκκένωση του summer camp της Ροδόπολης προχώρησαν προληπτικά οι Αρχές λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στη Σταμάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά από την κατασκήνωση έχουν μεταφερθεί στην πλατεία Ροδόπολης.

Οι γονείς ενημερώνονται για την παραλαβή τους σε ασφαλές περιβάλλον.

Το ίδιο θα συμβαίνει και στο summer camp στου Καργάκου όπου τα παιδιά θα μεταφερθούν με λεωφορείο στο summer camp Άνοιξης.