Στο έλεος της αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων έχει αφεθεί η περιοχή των Αγίων Αποστόλων της Ρόδου. Το αθλητικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία, για το οποίο ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν λειτούργησε ποτέ, έχει καταστραφεί και πλέον αποτελεί «στέκι» τοξικομανών.
Όπως αποκαλύπτει η rodiaki.gr , λίγα μόλις μέτρα από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και δίπλα από το κτίριο των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΡ βρίσκεται το εν λόγω γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο σήμερα δεν υπάρχει πια ούτε μπασκέτα.
Ο ακριβός τάπητας έχει σχεδόν ξηλωθεί και γύρω από τις κερκίδες έχουν φυτρώσει άγρια χόρτα, ενώ στην είσοδο του γηπέδου υπάρχει ένας μικρός λοφίσκος από κάθε λογής σκουπίδια.
Τα αποδυτήρια του γηπέδου φιλοξενούν καθημερινά χρήστες ναρκωτικών, και αυτό αποδεικνύεται από τις δεκάδες σύριγγες που υπάρχουν διάσπαρτες εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου.
Μαζί με αυτές σκουπίδια, αλλά και ανθρώπινα περιττώματα δημιουργούν μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη, όχι μόνο για αυτούς που περνούν ώρες εκεί αλλά γενικότερα για τη δημόσια υγεία.
Και βέβαια ούτε λόγος για τα είδη υγιεινής που υπήρχαν εκεί αφού είναι όλα σπασμένα.
Ούτε μία ημέρα δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό της κατασκευής του ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος βέβαια είναι κατάλληλος και για κάθε είδους παράνομη συναλλαγή ακόμη και μέρα – μεσημέρι.
Το θέμα των ναρκωτικών και η ανεξέλεγκτη μορφή που έχει πάρει, είναι το κυρίαρχο για τους κατοίκους της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, που θεωρούν ότι έχουν εγκαταλειφθεί από φορείς και υπηρεσίες, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό!
Τα κτίρια της Πρόνοιας που δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες και είναι έτοιμα προς κατάρρευση, τα διαμερίσματα των καταληψιών που είναι ενοικιασμένα από ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη και ουδείς ενδιαφέρεται, οι απεριποίητοι εξωτερικοί χώροι, είναι μερικά άλλα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Όλα αυτά τα θέματα επισημαίνονται στην επιστολή που έχει σταλεί από τον εφημέριο του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Παΐσιο Φαρμακίδη, προς όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες με στόχο να ευαισθητοποιηθούν και επιληφθούν άμεσα για την επίλυσή τους.
Αναλυτικά η πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή του εφημέριου αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή ως ενορία των Αγ. Αποστόλων Ρόδου θα θέλαμε να σας ευαισθητοποιήσουμε-ενημερώσουμε για ένα ήδη γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά η ενορία των Αγίων Αποστόλων Ρόδου.
Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στο νησί μας και ειδικότερα στη συνοικία μας έχει λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτη μορφή.
Οι λόγοι για τους οποίους επικεντρώνεται το πρόβλημα σε αυτήν την περιοχή της πόλης είναι πολλοί και δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθούν, καθώς ήδη είναι γνωστοί (συνωστισμός, οικογ. προβλήματα, φτώχεια, ανεργία, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εγκατάλειψη από την άρχουσα τοπική μας κοινωνία κλπ).
Απώτερος σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να εισηγηθούμε και να προτείνουμε κάποια απαραίτητα μέτρα, που κατά την άποψή μας θα εξομάλυναν τουλάχιστον την κατάσταση, καθώς στην πραγματικότητα τα ναρκωτικά είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα για την οριστική λύση του οποίου χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των συστατικών στοιχείων που συνθέτουν την ίδια την κοινωνία μας, γεγονός που μας παραπέμπει σχεδόν σε ουτοπικές καταστάσεις.
Στην καθημερινή πραγματικότητα όμως οι αρμόδιες αρχές μπορούν να λάβουν κάποια μέτρα, τα οποία όπως είπαμε θα δημιουργούσαν τουλάχιστον την αφετηρία για τη λύση του προβλήματος των ναρκωτικών και θα έκαναν τις συνθήκες διαβίωσης μας περισσότερο ανθρώπινες.
1. Εντατικοποίηση των ελέγχων και παρουσία αστυνομικών στη συνοικία θα είχε σίγουρα αποτελέσματα, όσον αφορά την καταστολή της διακίνησης των ναρκωτικών μέσα στους δρόμους και τα πάρκα.
2. Ο υπαίθριος χώρος μπροστά από την εκκλησία, το παρακείμενο γήπεδο μπάσκετ, καθώς και ο χώρος μπροστά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΡ και κάτω Ηλιούπολης τείνουν να γίνουν παραδοσιακοί χώροι διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Θα μπορούσε στο γήπεδο μπάσκετ, το οποίο βρίσκεται σε έσχατη εγκατάλειψη και χρησιμοποιείται ως κατάλυμα κάθε είδους περίεργων τύπων κι άνδρο ναρκωτικών ουσιών, ως εκκλησία θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε στον καθαρισμό, την επιδιόρθωση και την παράδοσή του σε κάθε είδους αθλοπαιδιές για τους ενορίτες των Αγίων Αποστόλων Ρόδου. Μάλιστα υπάρχει και ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να αναλάβει αυτές τις αθλοπαιδιές.
3. Με την απομάκρυνση των οικογενειών των αθίγγανων (ΡΟΜΑ) και την απελευθέρωση του χώρου κάτω από το λύκειο με αποτελεσματικές ενέργειες των κατοίκων, παρακαλούμε για τη φύλαξη του χώρου και τη γρήγορη αξιοποίηση αυτού και των μικρών μαγαζιών που έχουν λεηλατηθεί, ώστε οι ενέργειες των κατοίκων να πιάσουν τόπο και να μην ξαναγυρίσουν οι αθίγγανοι με τα παραπήγματα. Θα μπορούσε ο χώρος αυτός να γίνει ένα ωραίο πάρκο για παιδιά, αλλά και χώρος μεταφοράς της λαϊκής αγοράς.
4. Περιποίηση, συντήρηση και καθαρισμός των κήπων που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της συνοικίας, καθώς και των ενδιάμεσων χώρων μεταξύ των πολυκατοικιών που παραμένουν αφύτευτοι επί χρόνια. Καλό θα ήταν για τη συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα να υπάρχει καθημερινό συνεργείο καθαρισμού μόνο για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων.
5. Παραχώρηση των τίτλων ιδιοκτησίας στους καταληψίες της συνοικίας που έχουν ανάγκη τα σπίτια και δημιουργία επιτροπής, ώστε να εξετάσει περιπτώσεις κλειστών σπιτιών ή σπιτιών που είναι ενοικιασμένα από καταληψίες, που δεν τα έχουν ανάγκη, ώστε να δοθούν σε ανθρώπους που χρήζουν βοηθείας. Έτσι μόνο θα μπορέσει ο δικαιούχος να συντηρήσει το σπίτι του και να αλλάξει την εικόνα της περιοχής.
6. Επίσης παραχώρηση των τίτλων ιδιοκτησίας στα εργατικά σπίτια της περιοχής όπου πολλοί δικαιούχοι έχουν πληρώσει αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει τίτλο.
7. Εξωτερικός καλλωπισμός των πολυκατοικιών της πρόνοιας και χρωματισμός τους, που θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής της συνοικίας. Ακόμη λίγο να αφήσετε τα σπίτια στην εγκατάλειψή τους, θα πέσουν και θα μας πλακώσουν κυριολεκτικά.
8. Δημιουργία εγκαταστάσεων προς στέγαση δημόσιων υπηρεσιών (πυροσβεστικής, αστυνομίας, ΙΚΑ) που θα βοηθούσε στην αναβάθμιση της περιοχής και της αποκέντρωσης του συγκοινωνιακού φόρτου.
9. Δημιουργία ενός συνοικιακού συμβουλίου, για την ανάδειξη των προς επίλυση προβλημάτων της περιοχής σε συνεργασία με την εκκλησία.
10. Τέλος να υπάρχει στην περιοχή ένας μόνιμος γιατρός για τους κατοίκους, ώστε το ιατρείο να είναι ανοικτό καθημερινά και σε συγκεκριμένες ώρες για τους κατοίκους των Αγίων Αποστόλων Ρόδου.
Μετά την γνωστοποίηση των παραπάνω πιστεύουμε να ευαισθητοποιηθεί και να ενδιαφερθεί ο δήμος Ρόδου, η Διεύθυνση Αστυν. Δωδεκανήσου καθώς και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ελπίζουμε σε μια σχέση αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.
ΠΑΪΣΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ, εφ. Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων».