Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε γνωστό πως ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς αλλά και όσους εργάζονται σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων θα γίνει υποχρεωτικός, με ποινές σε όσους αρνηθούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία και όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

Όσο για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τι θα συμβεί αν η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αρνηθεί.

Σύμφωνα, όμως, με την εθνική επιτροπή βιοηθικής θα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο η μετακίνηση σε άλλο πόστο και το δεύτερο η άδεια άνευ αποδοχών.

Στην πρώτη περίπτωση, εάν είναι τεχνικά εφικτό, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο πόστο ή σε άλλο γραφείο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τους αρρώστους και τις ευπαθείς ομάδες.

Εάν, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορεί να γίνει αναστολή της εργασίας και παράλληλα αναστολή της μισθοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι για να προσληφθεί στη θέση του επικουρικό ή προσωρινό προσωπικό.

Αυτό είναι αποδεκτό συνταγματικά και κατά συνεπώς θα μπορούσε να δώσει λύση σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει παράταση της πανδημίας.

Αύριο, πάντως, αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τους Βασίλη Κικίλια, Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη.