Μπορεί η εφαρμογή/app (το λεγόμενο covid pass), για την είσοδο του κοινού στα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης, να είναι έτοιμη, αλλά μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή του μέτρου για covid free και «μικτούς» χώρους, οι μαγαζάτορες εμφανίζονται διχασμένοι, φοβισμένοι αλλά και θυμωμένοι με τη μετέωρη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Σημειώνεται ότι με τα ως τώρα δεδομένα, στις 15 Ιουλίου, ημερομηνία που θα ανοίξουν τους κλειστούς τους χώρους μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδαση ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα μπορεί να επιλέγει για το αν αυτός ο χώρος θα είναι covid free ή «μικτός».
Απ’ ο,τι φαίνεται όμως, αν η κατάσταση «φουντώσει» και άλλο όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα, τότε είναι πιθανό να ανακοινωθεί ότι είσοδο στους κλειστούς χώρους της εστίασης θα μπορούν να έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι.
Μάλιστα, σήμερα 8 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή των ειδικών να αποφασίσει πως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως covid-free χώροι, αποκλειστικά με εμβολιασμένους.
Όπως φαίνεται, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τη λειτουργία της εστίασης και διασκέδασης, αφού πρώτα θα έχουν εξεταστεί τα νέα δεδομένα, κάτι που προανήγγειλε σήμερα νωρίτερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Δεν είναι ο ρόλος μας να κοιτάμε τα covid pass»
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε στην πόρτα των μαγαζιών μας και να κάνουμε τους αστυνομικούς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή αυτούς που θα πείσουν το πελάτη να εμβολιαστεί » λέει στο Newsbeast ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος των εστιατόρων Αττικής και συμπληρώνει: «αν το πλάνο εφαρμοστεί ως έχει θα μας προκαλέσει προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα μας θα είναι κατ’ αρχάς οικονομικό. Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί το κοινό με αυτές τις αποφάσεις. Όσο για εμάς, δεν μας είναι ευχάριστο να κοιτάζουμε εφαρμογές στις οποίες έχουν δηλωθεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αλλά και λειτουργικά και πρακτικά μιλώντας, το εγχείρημα θα είναι δύσκολο. Τα έχουμε ξαναπεί- έστω ότι μια παρέα έχει 4 εμβολιασμένους και 2 ανεμβολίαστους κ.τ.λ, κ.τ.λ
Ας εντατικοποιήσουν τους στοχευμένους ελέγχους εκεί όπου πραγματικά εμφανίζονται τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε το μάρμαρο όλοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι της εστίασης και της διασκέδασης για τα δύο τρία μαγαζιά που παραβιάζουν χωρητικότητες και άλλα μέτρα προκαλώντας έκρηξη κρουσμάτων.
Η πλειονότητα των επαγγελματιών του κλάδου τηρεί με ευλάβεια τα πρωτόκολλα».
Είναι ενδεικτικό πάντως, όπως λέει ο κος Δαβερώνης, πως στην Θεσσαλονίκη όπου η δυναμική της εστίασης είναι από τις πιο μεγάλες στη χώρα το 86% των ιδιοκτητών μαγαζιών εστίασης και διασκέδασης δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την επιλογή του covid free χώρου. Σύμφωνα με τον κο Δαβερώνη αυτή είναι η σκέψη που φαίνεται να επικρατεί και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Αθήνα.
Σε σχέση με τα μικρότερα bar, εκεί όπου εξ αντικειμένου η χωρητικότητα είναι πολύ περιορισμένη κι οι ιδιοκτήτες βασίζονται για τη λειτουργία τους στη μίξη όρθιων και καθήμενων δεδομένου ότι διαθέτουν λίγα τραπέζια, ο κος Δαβερώνης σημειώνει το εξής:« Λαμβάνουμε ήδη μηνύματα από επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες αυτών των bar ότι πολλοί είναι σχεδόν έτοιμοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους αφού με αυτό τον τρόπο δεν βγαίνει το μεροκάματο».
«Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του»
« Τα ίδια προβλήματα με τον μικρό παίχτη έχει και ο μεγάλος» αντιτείνει με τη σειρά του ο Βαγγέλης Πιτερός, ιδιοκτήτης bar-restaurant στο Κολωνάκι και αποσαφηνίζει: «ο μεγάλος ιδιοκτήτης λέει εύλογα πως και για αυτόν οι καθήμενοι ή η απαγόρευση του χορού του δημιουργούν πρόβλημα στον τρόπο που δουλεύει μιας και το κοινό του δεν τον προτιμάει πια με αυτό το νέο καθεστώς. Ο μεγάλος θα πει με τη σειρά του πως και αυτός έχει 100 εργαζόμενους. Μεγαλύτερο μαγαζί, μεγαλύτερα έξοδα. Με δύο λόγια: όλοι έχουν πρόβλημα.
Ναι, δεν θα μας αρέσει να διώχνουμε πελάτες μας, φίλους μας πια, οι οποίοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί, από την άλλη, μας τρομάζει μετά από 7- 8 μήνες που ήμασταν κλειστοί να δούμε τα κρούσματα να καλπάζουν πάλι και αυτό να βάλει σε κίνδυνο τη λειτουργία μας εκ νέου. Το βλέπουμε και στα μαγαζιά μας- έχουμε ήδη ακυρώσεις από πελάτες που είχαν κλείσει τραπέζι για συγκεκριμένη ημερομηνία και παίρνουν να μας πουν πως ακυρώνουν την κράτηση γιατί κάποιος από την παρέα νόσησε. Έχουμε κουραστεί πολύ από όλα αυτά πια. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους εν μέσω πανδημίας- κοινό και επιχειρηματίες».
«Τελευταία στιγμή θα αποφασίσω αν το μαγαζί μου θα είναι covid free ή μικτός χώρος»
«Από τις συζητήσεις που κάνω εγώ με τους πελάτες μου θα έλεγα, χονδρικά μιλώντας για το δικό μου μαγαζί πως το 60% των πελατών μου είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μια δόση και το υπόλοιπο 40% είναι ανεμβολίαστο» λέει στο Newsbeast και ο Βασίλης Παππάς, ιδιοκτήτης café-bar-restaurant στο Περιστέρι.
Αν πάντως δεν υπάρξουν αλλαγές στο πλάνο για τους covid free και τους «μικτούς» χώρους, όπως έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ο κος Παππάς λέει ότι θα αποφασίσει τι θα γίνει με το δικό του χώρο την (πολύ) τελευταία στιγμή. «Αν επιλέξουμε την… covid free επιλογή θα είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή αλλά από την άλλη μπορεί και να ΄στιγματιστούμε’ από αγαπημένους μας πελάτες, οι οποίοι θα μείνουν εκτός λόγω μη εμβολιασμού τους. Από την άλλη, αν επιλέξω το μικτό χώρο θα είναι μεν ανοιχτό το μαγαζί μου σε όλους αλλά θα έχει τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα στην εφαρμογή και στο …ξεδιάλεγμα εμβολιασμένων, μη εμβολιασμένων, καπνιζόντων κ.ο.κ Αν τα μεγάλα club και κέντρα διασκέδασης προκάλεσαν όντως έκρηξη κρουσμάτων, δεν είναι σωστό ‘να την πληρώσει’ όλος ο κλάδος. Ας στοχεύσουν στα ‘επικίνδυνα’ μαγαζιά».