«Πολύ μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας αποτελεί άγνωστο και άχρηστο χώρο για τα άτομα με αναπηρία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Κρητικού, πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), με αφορμή το κυριακάτικο κάλεσμα, «Food for Good», των food bloggers της πόλης, το οποίο τιμήθηκε με θέρμη από εκατοντάδες Αθηναίους όλων των ηλικιών στον ιστορικό χώρο του περιοδικού Ρομάτζο.
Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνονται και από την ηχηρή απουσία του 37χρονου Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, ενός εκ΄ των πλέον δραστήριων στελεχών του ΣΚΕΠ, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί, λόγω του ότι το αμαξίδιο με το οποίο αναγκαστικά μετακινείται εξ αιτίας της αναπηρίας, δεν είχε πρόσβαση μέχρι το συγκεκριμένο χώρο.
Το τραπέζι αγάπης των food bloggers στρώθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις του ΣΚΕΠ. Η κ. Κρητικού, πέρα από τις ευθύνες της πολιτείας, επισημαίνει ότι «η συλλογική συνείδηση είναι ακόμα πολύ πίσω σε θέματα κοινωνικής εκπαίδευσης». «Το γεγονός αυτό επιβαρύνει με περισσότερες ευθύνες τον Σύνδεσμο στην κατεύθυνση όχι μόνο της ευαισθητοποίησης, αλλά πολύ περισσότερο της εκπαίδευσης, της εξοικείωσης και τελικά της συνειδητοποίησης της πραγματικότητας εκ΄ μέρους όλων με τελικό στόχο τη συνολική ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών», όπως λέει.
Απ΄ την πλευρά του ο 27χρονος Στέφανος Βούρος, απόφοιτος του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, άτομο με αναπηρία ο ίδιος και βασικό στέλεχος του ΣΚΕΠ, δηλώνει ότι στόχος του ανέκαθεν ήταν να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του, να αγωνίζεται και να βοηθάει, προκειμένου να αποτελεί ένα δημιουργικό και θετικό μέλος της κοινωνίας.
Όσον αφορά τις δράσεις του ΣΚΕΠ, επισημαίνει ότι οι συνολικά 21.000 μαθητές και νέοι έχουν έρθει σε επαφή με τις βιωματικές- εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και ομιλίες σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Αν και αρχικά αντιδρούν αμήχανα, στο τέλος εκδηλώνουν έντονα τη χαρά και το ενδιαφέρον τους», κάτι το οποίο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποδεικνύει ότι «η νέα γενιά είναι έτοιμη να αποδεχθεί και να αγκαλιάσει το διαφορετικό».
Εκ΄ των διοργανωτών, η Έλενα Ζπώκου από το http://elenascooking.blogspot.gr/ και η Εύα Μονοχάρη, του www.funkycook.gr, τόνισαν ότι η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού ο αριθμός των ατόμων που τίμησε με την παρουσία τους το «κυριακάτικο κλασικό ελληνικό τραπέζι για καλό σκοπό», ξεπέρασε κατά πολύ όσους δήλωσαν ότι θα προσέλθουν μέσα από τη σχετική σελίδα στο facebook. «Αγαπάμε να μαγειρεύουμε, το κοινό υπάρχει και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε προκειμένου να περνάμε όσο το δυνατόν θετικότερα μηνύματα προς τα έξω», λένε.
«Στόχος αυτής της έκτης κατά σειρά εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας των νέων, καθώς επίσης και το να φέρουμε σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους ενδιαφερόμενους», εξηγούν.
Τέλος, απ΄ την πλευρά της η Μαρία Μαστραντώνη από την Ι.Δ.Ε.Α. (Ισορροπία, Διασκέδαση, Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη), εκ΄ των υπευθύνων για τη διανομή περισσότερων από 200 γευμάτων σε συσσίτια σε Αθήνα και Πειραιά, και μεταξύ των βασικών συμμετεχόντων στην εκδήλωση, τονίζει: «Όλοι θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν ξέρουν πως. Μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι πολίτες μπορούν να γνωρίσουν τους κατάλληλους οργανισμούς και να βρουν τελικά τον τρόπο προκειμένου να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να βοηθήσουν έμπρακτα όσους συμπολίτες μας έχουν πραγματικά ανάγκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.