Για την πορεία των μοντέλων, την πανδημία αλλά και την σημασία του να εμβολιαστούμε μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ στη ΜΕΘ του Πανεπιστημίου Παπανικολάου.
«Τα μοντέλα διορθώνονται προς το καλύτερο τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται δηλαδή ότι θα πλησιάσουμε λίγο νωρίτερα το ψυχολογικό όριο των χιλίων κρουσμάτων, το οποίο σηματοδοτεί πολλά πράγματα. Πρώτον ότι κατεβαίνουμε επιδημιολογικό σκαλοπάτι στην ταξινόμηση του ECDC», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τζανάκης απαντώντας στο ερωτήματα για το τι δείχνουν τα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή, σχετικά μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν το σενάριο του τι θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί καθόλου και αυτό που αποτυπώνουν είναι πως τώρα θα ήμασταν σε επίπεδα μέσου όρου άνω των 2.500 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως . «Θα ήμασταν σε επίπεδα Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.
«Τα μοντέλα εξαντλούνται»
Απαντώντας στο ερώτημα του εάν θα φτάσουμε ποτέ στο να μην καταγράφουμε καθόλου κρούσματα κορονοϊού, ο κος Τζανάκης εξήγησε πως τα μοντέλα εξαντλούνται, για προφανείς λόγους, μετά από χρονικό διάστημα ενός με ενάμισι μήνα.
Δεν είμαστε μάντεις και δεν μπορούμε να βάλουμε τις παραδοχές που θα ισχύσουν σε δύο μήνες. Παραταύτα τρέξαμε το μοντέλο μας ενάμισι μήνα αργότερα και δείχνει ότι θα περιοριστούμε σε νούμερα τα οποία είναι χαμηλά, τριψήφια, εάν όλα πάνε καλά και εάν συνεχίσει ο εμβολιασμός» είπε και πρόσθεσε «προς τα μέσα Ιουλίου ευελπιστούμε και ελπίζουμε, εάν όλα έχουν πάει καλά ότι θα είμαστε κάτω από 500».
Από την πλευρά του ο κος Καπραβέλος συμφώνησε με τα λεγόμενα του κου Τζανάκη και ανέφερε πως όλα τα μαθηματικά μοντέλα σε όλον τον κόσμο, όλη η βιβλιογραφία που έχουμε συμφωνεί με αυτά που είπε.