Ναι μεν… αλλά από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη σε ότι αφορά το καυτό ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα «Συμπράττοντας για την ανάπτυξη», όπου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα ΣΔΙΤ, υπογράμμισε πως: «θα ακούσουμε τις απόψεις των νέων επικεφαλής των ΟΤΑ για τα έργα που γίνονται μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα έργα ΣΔΙΤ, και θα συζητήσουμε μαζί τους κάθε τρόπο βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος» αλλά ξεκαθάρισε πως: «ειλικρινά, όμως, στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν υπάρχει χρόνος. Τα έργα θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Και τα έργα που έχουν προχωρήσει, έχουν περάσει από το στάδιο της διαβούλευσης και έχουν την αποδοχή των κατοίκων».
Στην ημερίδα, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από Αττική, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, καλύφθηκαν χρηματοοικονομικά, τεχνικά και νομικά ζητήματα αναφορικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και αναλύθηκαν οι διεθνείς και ελληνικές πρακτικές.
Όπως είπε ο υφυπουργός, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 υπογράφηκαν 3 συμβάσεις, αξίας 130 εκ. ευρώ και είναι τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που υπογράφηκαν μετά το 2009 και το ξεκίνημα της κρίσης. Τα τρία αυτά έργα φέρνουν την Ελλάδα 4η στη γενική κατάταξη πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και 4η με όρους αξίας συμβάσεων ΣΔΙΤ, ως προς το ΑΕΠ. Και δεν είναι μόνο αυτά. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναμένεται να υπογραφούν 9 Συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. Για έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Τέλος, όπως είπε, το υπουργείο θα βοηθήσει τους ΟΤΑ μέσω ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα γίνουν για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν επιφορτιστεί με τα έργα ΣΔΙΤ. Επιπλέον, η ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ μέσω των στελεχών της, θα συνδράμει τους ΟΤΑ σε όλη τη διαδικασία της δημοπράτησης των έργων.