«Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τον τρόπο που η Ελλάδα διαφυλάττει την ιστορική της μνήμη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 1000 χρόνων από τον θάνατο του τσάρου Σαμουήλ, προσκύνησε τα οστά του και κατέθεσε στεφάνι.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον αξιοπρεπή τρόπο, με τον οποίο φυλάσσονται τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ -που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφή, στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, το 1969, από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο- και τον χαρακτήρισε «άλλη μία απόδειξη για τις πολύ καλές στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας».

«Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς την ελληνική Πολιτεία, προς την ελληνική κυβέρνηση, που είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε εδώ, να επιδείξουμε την εκτίμηση που τρέφουμε προς την ιστορία» είπε και υπογράμμισε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι ο ίδιος, αυτή τη συγκεκριμένη μέρα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και ο καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος τη Σόφια.

«Διοργανώνουμε από κοινού πάρα πολλές εκδηλώσεις, αποτιμούμε και τιμούμε την ιστορία. Για μένα είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι, να παραβρίσκομαι και να επισκέπτομαι ένα τέτοιο μουσείου παγκοσμίου φήμης» τόνισε ο κ. Πλέβνελιεφ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει γίνει συμφωνία για την ανταλλαγή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, είπε ότι η ιδέα αυτή δεν είναι καινούρια. «Το βουλγαρικό κράτος και το ελληνικό κράτος ακολουθούν την ευρωπαϊκή προοπτική. Εμείς είμαστε ευγνώμονες, επειδή με τέτοιο αξιοπρεπή τρόπο φυλάσσονται τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ. Και αντίστοιχα και εμείς με την ανάλογη εκτίμηση, με τον ανάλογο τρόπο φροντίζουμε να διαφυλάσσουμε τα ελληνικά κειμήλια της βυζαντινής εποχής. Και βεβαίως αυτό που επιθυμούμε διακαώς και από τις δύο πλευρές και μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτή την ιστορική μνήμη και να τη δείξουμε και στον κόσμο» ανέφερε.

Η απόφαση, πρόσθεσε, θα ληφθεί εφ’ όσον η Βουλγαρία και η Ελλάδα ακούσουν τους αξιόλογους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, τις ομάδες που εργάζονται πάνω σε αυτά τα θέματα από τη μία και την άλλη πλευρά. «Θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν και θα λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα δύο κράτη» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς από Βούλγαρο δημοσιογράφο τι θα ζητούσε ως αντάλλαγμα η Ελλάδα για την παραχώρηση των οστών του Σαμουήλ στη Βουλγαρία, απάντησε πως «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος -γιατί υπάρχουν ελληνικά μνημεία, θησαυροί πολιτιστικοί στη Βουλγαρία- θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των καλών διμερών μας σχέσεων, καλών διμερών σχέσεων δύο ευρωπαϊκών χωρών».

Ο κ. Τασούλας, ο οποίος υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, εξέφρασε ευχαριστίες για τα θετικά σχόλια του κ. Πλέβνελιεφ, όχι μόνο για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά για τον ελληνικό πολιτισμό.

«Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία, τα οποία είναι κοινά στους πολιτισμούς μας, αλλά και στις προσπάθειες που κάνουμε για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως χώρες, ως κράτη» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Όπως ο πρόεδρος της Βουλγαρίας εξέφρασε το σεβασμό του για μνημεία, τα οποία βρίσκονται σε αυτό εδώ το Μουσείο, έτσι αναγνώρισε ότι υπάρχουν μνημεία σημαντικά, ιστορικά, ελληνικά, τα οποία βρίσκονται στη δική του χώρα και τα οποία, όπως είπε, τα προσέχουν».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο Βούλγαρος πρόεδρος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο ανασκαφικό έργο στην Αμφίπολη, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι συζήτησαν για την Αμφίπολη και για τις ανασκαφικές εργασίες που διενεργούνται στη Βουλγαρία.

Την πεποίθηση ότι η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δύο λαούς, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός, επισημαίνοντας πως «επιδιώκουμε βελτίωση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Ορφανός δώρισε στον πρόεδρο της Βουλγαρίας μία έκδοση για το Άγιον Όρος στην αγγλική γλώσσα και ο κ. Πλέβνελιεφ του έδωσε αναμνηστικό νόμισμα για τα 1000 χρόνια από το θάνατο του βασιλιά Σαμουήλ που κυκλοφόρησε από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας και ένα βιβλίο με τα πολιτιστικά μνημεία της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, μετά το προσκύνημα των οστών του βασιλιά Σαμουήλ, ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια Αγαθονίκη Τσιλιπάκου στη μόνιμη έκθεση.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουυτάρη, κατά τη διάρκεια γεύματος.

Τον πρόεδρο της Βουλγαρίας στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη συνόδευαν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β’ Σαξκόμπουργκότσκι, ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού, Μαρτίν Ιβάνοβ και ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS), Στέφαν Βοντενιτσάροφ και εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Βουλγαρίας στην Ελλάδα.