Το νέο διαδραστικό αρχαιολογικό μουσείο Τεγέας «το οποίο θα θαύμαζε και ο Παυσανίας, και ο Πουκεβίλ και Λικ αν σήμερα ήταν μαζί μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού εγκαινιάστηκε σήμερα.
Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία του μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, των βουλευτών Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέντζου και Κώστα Ζαχαριά, του γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Γιώργου Διδασκάλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή και πλήθους πολιτών από την Τεγέα και την ευρύτερη περιοχή της Μαντινείας.
Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι, «το μουσείο Τεγέας εισάγει την Αρκαδία και την Πελοπόννησο στην πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».
Ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Αρκαδία και την Πελοπόννησο, γιατί ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της Αρκαδίας, αυτό της Τεγέας, ανακαινίστηκε πλήρως και «εισέρχεται δυναμικά στον 21ο αιώνα αφηγούμενο την δική του λαμπρή ιστορία και την ιστορία της περιοχής, μέσα από εντελώς πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στην Ελλάδα».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, «έχουμε ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας που ιστορεί την γοητευτική περιπέτειά του, μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία κι αυτή η αντίφαση δείχνει ακριβώς την μεγάλη επιτυχία των στελεχών της ΛΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που υπερέβαλαν τον εαυτό τους και παραδίδουν σήμερα στο λαό της Αρκαδίας και της Ελλάδας ένα μουσείο πρότυπο, σ’ ένα ιστορικό κέλυφος που προστατεύτηκε και σήμερα στα 250 τ.μ. του, περιλαμβάνει την πιο προωθημένη και πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση της χώρας μας».
Υπογράμμισε ακόμη, πως είναι τιμή του που εγκαινιάζει το μουσείο της Τεγέας και κάλεσε το λαό της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου και της Ελλάδος, να «απολαύσουν αυτό το μοντέρνο αφήγημα, το οποίο θα θαύμαζε και ο Παυσανίας, και ο Πουκεβίλ και Λικ αν σήμερα ήταν μαζί μας».
Επιπλέον, ο υπουργός αναφερόμενος στις αρχαιολογικές έρευνες στην Αμφίπολη σημείωσε ότι, «οι εργασίες προχωρούν με προσοχή, με περίσκεψη, χωρίς να παραλείπουμε τις στερεωτικές εργασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν».
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης σε δηλώσεις του για το μουσείο που εγκαινιάστηκε, ανέφερε πως πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική έκθεση με σπουδαίο υλικό και συνεχάρη τα στελέχη της ΛΘ εφορείας αρχαιοτήτων για την σπουδαία δουλεία που έχουν κάνει, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος γιατί το μουσείο βρίσκεται στο χωριό του.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, υπογράμμισε ότι στη Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτή τη στιγμή γίνεται έργο για τον πολιτισμό που δεν έχει γίνει από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και τόνισε ότι, «πιστεύουμε στον πολιτισμό και επενδύουμε όχι με λόγια αλλά με έργα – όπως το μουσείο που εγκαινιάζεται – τα αποτελέσματα των οποίων είναι πλέον ορατά».
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, σ’ ένα μικρό χωριό που αναδεικνύει τον ιστορία και το πολιτιστικό υπόβαθρο της Μαντινείας και αναφέρθηκε στην διεκδίκηση της Τρίπολης, του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το μουσείο σταμάτησε να λειτουργεί το 2006, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες κτηριολογικής αναβάθμισης με χρηματοδότηση από το Γ’ Κ.Π.Σ. και στην συνέχεια με χρήματα του ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκε η επανέκθεση των εκθεμάτων.
Ο επισκέπτης του νέου μουσείου Τεγέας που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Αλέα, μόλις 12 περίπου χιλιόμετρα από την Τρίπολη στο δρόμο προς Σπάρτη, μπορεί να δει την ιστορία του ίδιου του μουσείου, την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της Τεγεάτιδος από τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και να ψηλαφίσει την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του νέου μουσείου να κατανοήσουν το φαινόμενο της γέννησης κι εξέλιξης της πόλεως – κράτους και να θαυμάσουν την αξεπέραστη τέχνη του μεγάλου Παριανού γλύπτη κι αρχιτέκτονα του 4ου π.χ. αιώνα Σκόπα.
Πρόκειται για ένα μουσείο, που είναι εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο μέσο υπάρχει αναφορικά με τα εποπτικά μέσα και οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί το κατατάσσουν καινοτόμο και μοναδικό, για τα μουσειακά δεδομένα όχι της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.
Το μουσείο διαθέτει τρεις διαδραστικές τράπεζες στις οποίες ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή ή να εμβαθύνει στην ιστορία και την αρχαιολογία της Τεγέας, αλλά και να κατανοήσει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από κάθε εύρημα, δηλαδή την κοινωνία, την οικονομία, τον άνθρωπο της κάθε εποχής.
Το μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, διαθέτει πωλητήριο αναμνηστικών κι εκμαγείων και είναι ανοικτό όλες τις ημέρες ως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, εκτός Δευτέρας, ενώ σε πρώτο στάδιο έχει ελεύθερη είσοδο στο κοινό.