Η μουσική είναι κάτι σαν «χημεία», καθώς μπορεί να διατηρεί φιλίες ή να μας οδηγεί να δημιουργούμε καινούριες.
Κι όμως η επιστήμη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την κατανόηση της δύναμης της μουσικής να δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς.
«Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να έχει υπάρξει μια τεράστια εξελικτική πίεση σε ό,τι αφορά τη μουσική» ανέφερε ο Petr Janata, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο UC Davis της Καλιφόρνια, ο οποίος μελετά τη μουσική και τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε καθόλου απαντήσεις «στα χέρια μας».
Τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο η μουσική επηρεάζει την κοινωνική ζωή των ανθρώπων.
Μια σειρά από μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει έρευνες και ελεγχόμενα πειράματα για να επιβεβαιώσουν αυτό που μοιάζει ήδη αρκετά προφανές: οι άνθρωποι εκφράζουν την ταυτότητά τους μέσω της μουσικής.
Σε μια έρευνα από το 2007, οι ερευνητές ζήτησαν από αγνώστους να συναντηθούν σε ένα chat room, δίνοντας τους τη μοναδική οδηγία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Αναλύοντας στη συνέχεια τα δεδομένα που συνέλεξαν, οι ερευνητές βρήκαν, ότι το πιο κοινό θέμα συζήτησης ήταν οι μουσικές προτιμήσεις.
Μια άλλη μελέτη, από το 2003, χρησιμοποίησε μια σειρά από πειράματα για να καθορίσει πώς οι άνθρωποι ταιριάζουν την προτίμησή τους στα μουσικά είδη με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στον τύπο μουσικής που αρέσει σε κάποιον και την προσωπικότητά του» εξήγησε ο Janata στο wired.com.
Άλλες έρευνες έχουν βρει, ότι οι άνθρωποι κάνουν εύκολα παραδοχές σχετικά με την ταυτότητα κάποιου άλλου, οι οποίες όμως βασίζονται μόνο στις μουσικές τους προτιμήσεις.
Αρκετές άλλες έρευνες έχουν ζητήσει από ανθρώπους να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των θαυμαστών διαφόρων μουσικών ειδών.
Απ’ ό,τι αποδείχτηκε, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στα στερεότυπα των μουσικών «οπαδών».
Οι άνθρωποι προβάλλουν την προσωπικότητά τους μέσα από τη μουσική, και κάνουν υποθέσεις για την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, βασιζόμενοι σε… playlists.
Πώς όμως αυτό ισοδυναμεί με τη φιλία και τα ειδύλλια;
Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η μουσική είναι μια συντομογραφία της συμβατότητας;
Το 2011, μια ομάδα ερευνητών θέλησε να διαπιστώσει αν η μουσική είχε όντως τη δύναμη να «τραβήξει» κοντά ανθρώπους με τις ίδιες αρχές.
Ελέγχοντας παράγοντες όπως η ηλικιακή διαφορά και ο τομέας σπουδών, οι ερευνητές βρήκαν, ότι είδη όπως η ροκ, το χιπ χοπ και άλλα δυτικά μουσικά είδη, έτειναν να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και να είναι κοινωνικά πιο κοντά το ένα στο άλλο.
Έρευνες σαν κι αυτή δείχνουν μια ισχυρή ένδειξη, ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοια μουσικά είδη για να επιλέξουν τους φίλους τους, όμως απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες επάνω σε αυτό.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μουσική είναι μια ισχυρή δύναμη στη ζωή των ανθρώπων.
Είτε σας αρέσει να βάζετε τα ηχεία στο τέρμα, ή να σιγοτραγουδάτε μόνοι σας στο μπάνιο, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιλογές σας στη μουσική μπορεί να λένε στους ανθρώπους γύρω σας περισσότερα απ’ όσα αντιλαμβάνεστε για την προσωπικότητα και τις αξίες σας.