Πάσχα στην πόλη και Ανάσταση στις 9 το βράδυ θα κάνουμε φέτος, όπως όλα δείχνουν, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και των συνεχών πιέσεων στο σύστημα υγείας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πώς μία μαζική έξοδος των Αθηναίων στην περιφέρεια όχι μόνο θα επιβάρυνε τις περιοχές που θα επισκέπτονταν αλλά θα «λύγιζε» και τα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν τις υποδομές του λεκανοπεδίου.Έτσι προς το παρίν μπαίνουν φρένο στα σχέδια για «Πάσχα στο χωριό» με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.
Τα διλήμματα της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση καταλήγουν να μην ρισκάρουν ενόψει του παράλληλου ανοίγματος των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου και του ανοίγματος του τουρισμού λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου όπως είναι ο τωρινός προγραμματισμός.
«Απέχουμε λίγες εβδομάδες από το να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα με τη βοήθεια των εμβολιασμών, των self-tests και του καλού καιρού. Δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανοίγματος και το μεγάλο στοίχημα για ένα ελεύθερο καλοκαίρι» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μετά το Πάσχα, ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαίρι».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιδημιολόγοι προχωρούν σε εκτιμήσεις δύο ταχυτήτων για την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου και την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς προβλέπεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, με την εικόνα να επιδεινώνεται λόγω του συνωστισμού σε πλατείες και των παράνομων κορονοπάρτι. Αξίζει να επισημανθεί, ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο με υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων και ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.607 νέα κρούσματα, 847 διασωληνώσεις και 78 θανάτους. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -5.45%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509 ασθενείς.
Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι με τα τωρινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού να γίνει μετά το Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατόπιση του συνωστισμού στην Περιφέρεια. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Μέχρι τότε στόχος είναι να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα – Σενάριο για «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ
Γεφυρώθηκε το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία για τον φετινό εορτασμό του Πάσχα εν μέσω πανδημίας, καθώς «κλείδωσε» ο τρόπος λειτουργίας των Ιερών Ναών και των προαύλιων χώρων τους με τήρηση των υγειονομικών κανόνων σε συνομιλία που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε η χρυσή τομή μετά από εκατέρωθεν συμβιβασμούς, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντηση, καθώς μεταξύ άλλων τόνισε: «Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό».
Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει και φόβος στους κατοίκους της επαρχίας και δη των νησιών. «Δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν είναι και μια εκδήλωσις ότι οι κάτοικοι φοβούνται, ιδίως των νησιών την “επιδρομή” προς τα εκεί, μήπως έχουμε “διασπορά” του ιού. Ας κάνουμε υπομονή πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», είπε κλείνοντας την ολιγόλεπτη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο των ατόμων εντός των ναών.
Τι πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
Η ΔΙΣ από την πλευρά της είχε προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησιών, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών. Ειδικότερα να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου. Ακόμη να επιτραπούν οι υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλιους χώρους εκκλησιών. Τέλος, πρότεινε αλλαγή του ωραρίου με τις ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής να επεκτείνονται μέχρι τις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.
Σενάριο για αλλαγή ώρας της Ανάστασης
Συζήτηση έχει ανοίξει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή για πιθανή «μεταφορά» της Ανάστασης νωρίτερα κι όχι τα μεσάνυχτα, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας. Έτσι είναι πιθανό να πούμε το «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ισχύσει το μέτρο των υποχρεωτικών self tests για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους.