Το έργο που γίνεται στις Φυλακές της Λάρισας μέσω του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακό και οι δράσεις του πάντα εύστοχες και ουσιαστικές για τους κρατούμενους.
Εδώ και λίγες ημέρες όμως αποφασίστηκε να προστεθεί και κάτι εξίσου καινοτόμο και πολύ χρήσιμο. Όπως αναφέρει το larissanet.gr σε ρεπορτάζ του, οι κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ελληνικά (όσοι δεν γνωρίζουν) αλλά και μελισσοκομία που στο μέλλον μπορεί να τους χρησιμεύσει ως ένας ιδανικός επαγγελματικός προσανατολισμός.
Αυτό αποφάσισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της οποίας του ΚΕΚ που λειτουργεί ως πιστοποιημένη δομή παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης –κατάρτισης.
Πρόσφατα οι υπεύθυνοι του ΚΕΚ έγιναν αποδέκτες μιας σημαντικής πληροφορίας. Από τον σύμβουλο συντονιστή εκπαίδευσης του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας έμαθαν πως τουλάχιστον 184 κρατούμενοι δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό σχολείο και περισσότεροι από 200 κρατούμενοι δεν γνωρίζουν ελληνικά παρότι βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα. Δεδομένης της απουσίας Δημοτικού σχολείου στο Κ.Κ. Λάρισας προτάθηκε η υλοποίηση στο τρέχων εκπαιδευτικό έτος προγράμματος Ελληνομάθειας αλλά και ενός προγράμματος μελισσοκομίας.
Συγκεκριμένα προτάθηκε να λειτουργήσουν 2 τμήματα Ελληνομάθειας, ένα αρχαρίων και ένα προχωρημένων. Το πρόγραμμα θα είναι τουλάχιστον διάρκειας 200 ωρών για κάθε τμήμα. Επίσης ένα πρόγραμμα μελισσοκομίας θα είναι διάρκειας 100 ωρών.
Η παραπάνω πρόταση συζητήθηκε στην προ ημερών συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εγκρίθηκε ομόφωνα.
Η υλοποίηση θα γίνει με την επιστημονική και τεχνική καθοδήγηση του Κ.Ε.Κ.ΠΕΛ Περιφέρειας Θεσσαλίας στους χώρους του Σχολείου Δεύτερη Ευκαιρίας Κ.Κ. Λάρισας με την συνεργασία του συμβούλου – συντονιστή εκπαίδευσης του Κ.Κ. Λάρισας
Η επιλογή των εκπαιδευτών/τριών θα γίνει από το μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ μετά από πρόσκληση στην οποία θα αναφέρετε και η εμπειρία διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας σε καταστήματα κράτησης, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου και της αδυναμίας επιμόρφωσης των υποψήφιων εκπαιδευτών/τριών, καθώς και αντίστοιχα για την μελισσοκομία.
Αξίζει να τονιστεί πως το Κ.Ε.Κ.ΠΕΛ-ΚΔΒΜ2 στο πλαίσιο της λειτουργίας του έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια έργα εκπαίδευσης –κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων σε διάφορα θεματικά αντικείμενα μεταξύ των οποίων και κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες και βασικές δεξιότητες στους Η/Υ καθώς και προγράμματα εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.